Úterý, 23. dubna 2024

Šupináči, kteří mají domov v lese

Šupináči, kteří mají domov v lese

Hradec Králové - "Před chvilkou jsme prodali nádherného sumce," přivítal nás František Špaček. Před hájovnou U zeleného sloupku včera začal prodej vánočních ryb z rybníků Městských lesů. Celkem jich bude k dispozici přes jednu a půl tuny.

Už tradičně je tady prodávají František Špaček a Jiří Zajíček.

"Zájem o naše ryby je vždycky velký, přece jenom jsou z čisté vody. Jen za dopoledne jsme jich prodali už dva a půl metráku, nejvíce kaprů, ale i amurů, sumce a připraveny máme také štiky," ochotně nám vyjmenoval sortiment František Špaček, který u Městských lesů pracuje již šestnáct let.

S kolegou Zajíčkem mají na starost vše kolem dvanácti rybníků - od chovu ryb přes jejich krmení až po sekání rákosí a úpravu hrází. Jsou také porybnými a František Špaček je členem Českého rybářského svazu. Lidé ho znají také jako kytaristu a zpěváka "staré" country westernové kapely Dělová koule.

"Rybářem jsem už pětatřicet let a chytat jsem chodil už jako malý kluk..." Povídali jsme si o lesních rybnících. Nejvíc mu k srdci přirostly Výskyt a Šanovec.

"To jsou svým položením, okolím a atmosférou prostě perly mezi lesními rybníky."

Vánoční ryby tady většinou na požádání zabíjí Jiří Zajíček, ale s úzkostlivými ochránci zvířat nikdy problémy neměl. Kolem poledne k hájovně přijel i baštýř, tedy hlavní šéf přes rybníky Městských lesů Jiří Pop. Řekl nám, že řízek z kapra u nich doma sice na Štědrý večer být musí, ale on sám má ze všech ryb nejraději krůtí řízek.

Včera si sem v doprovodu dvouleté vnučky Adélky přišla pro kapra i paní Jana Lukášková.

"Nikam jinam už léta nechodíme, máme zkušenost, že kapři z lesa jsou daleko chutnější," řekla.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů