Úterý, 23. dubna 2024

Návštěvnost v lesnickém muzeu v Harrachově předčila očekávání

Návštěvnost v lesnickém muzeu v Harrachově předčila očekávání
HARRACHOV - Návštěvnost nového lesnicko-mysliveckého muzea v Harrachově na Semilsku předčila očekávání zakladatelů ze Správy Krkonošského národního parku (KRNAP). Pro veřejnost se otevřelo před rokem a zavítalo do něj již kolem 5000 lidí, řekl mluvčí parku Radek Drahný.

"Muzeum má úspěch a zpestřilo harrachovskou nabídku turistických atrakcí. Vyhledávají ho hlavně rodiny s dětmi a také zájezdy ze škol," dodal Drahný. Nejvíce návštěvníků do muzea zamířilo v létě, kdy jich bylo až 1000 za měsíc. V zimě je o muzeum největší zájem ve dnech, kdy počasí nepřeje lyžování.

Do muzea přichází i mnoho zahraničních turistů, mezi nimiž převažují Němci a Nizozemci. Průvodci zvládnou také cizojazyčný výklad, návštěvníci si navíc mohou vybrat z informačních textů v angličtině, němčině, polštině a francouzštině.

Muzeum se nachází v opravené budově u autobusového nádraží. V přízemí vymyslel odborník správy KRNAP Petr Kadleček lesnickou expozici. Návštěvníci tam najdou ukázku výroby šindele a plavení dřeva nebo saně s vojí na svážení kulatiny a lesnické nářadí.

Přízemí propojuje s prvním patrem kmen smrku s figurínou trhače šišek. Nahoře je především přezimovací obora s vycpaným jelenem a dalšími lesními zvířaty. Stěnu zdobí vývojová řada jeleního paroží a lovecké trofeje. Autoři výstavy nezapomněli ani na posed s myslivcem a do muzea umístili přes 30 vycpaných zvířat. Mají v něm i pět televizorů, na nichž uvádějí filmy o krkonošské přírodě.

Přeměna Šindelky na muzeum vyšla na téměř 1,5 milionu korun. Je otevřeno každý den od 09:00 do 12:00 a od 13:00 do 17:30. Vstupné činí 20 a deset korun. Podle Drahného jsou tržby ze vstupného pro správu KRNAP sice důležité, ale jde více o to, aby si lidé díky muzeu vážili krkonošské přírody.

Harrachovské muzeum zabírá plochu asi 170 metrů čtverečních. Správa KRNAP kromě něj nabízí turistům také své hlavní muzeum ve Vrchlabí, muzeum v Jilemnici se stálou výstavou o lyžování a muzeum v Pasekách nad Jizerou, kde návštěvníci najdou i ojedinělou expozici o houslařství.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů