Pátek, 26. dubna 2024

Šéf státních Lesů kvůli aféře do měsíce končí

Šéf státních Lesů kvůli aféře do měsíce končí
Žhavým kandidátem na nového ředitele obří státní firmy je Vít Zgarba
Zhruba za měsíc budou mít státní Lesy ČR s největší pravděpodobností nového šéfa. Výměnu dosavadního ředitele Vladimíra Blahuty si vynutila aféra s neprůhledným zadáváním lesnických zakázek, za což republiku kritizovala i Evropská komise.
"O novém šéfovi Lesů bude rozhodnuto zhruba do měsíce, teď je vše otevřené," potvrdil HN ministr zemědělství Jan Mládek. S Blahutou jednal v pátek, ten od té doby nezvedá mobilní telefon.
Podle zdrojů z ministerstva i lesnických firem je nejžhavějším kandidátem na ředitele Lesů Vít Zgarba, dosavadní šéf soukromé lesnické firmy Foresta SG. "Nebudu to komentovat," odtušil Mládek. Podle informací HN si ovšem o Zgarbovi vyžádal podrobné materiály.
Křeslo šéfa státních Lesů je klíčové pro celý obor. Lesy ČR (které jsou jednou z největších firem v zemi a spravují přes polovinu všech porostů) dávají zakázky desítkám soukromých firem, hodnota tendrů je v miliardách korun.

"Co vím, nejsem příbuzný"

Kandidát na šéfa Lesů Zgarba už nyní čelí kritice lobbistických skupin, které se snaží zajistit si na rozhodujícím postu svého člověka. "Co vím, tak nejsem příbuzný s exministrem zemědělství," odmítá Vít Zgarba spojování s Petrem Zgarbou, který opustil kabinet kvůli aféře s pozemky.
Podstatnější výtkou části podnikatelů je údajné spojení Víta Zgarby s největší soukromou lesnickou firmou CE Wood.
Právě CE Wood je největším odpůrcem dosavadní politiky státních Lesů, podal i stížnost na neprůhlednost tendrů do Bruselu.
"Foresta nyní naší dceřinou firmou není, i když jsme kdysi vznikali jako jedna společnost," přiznává dřívější propojení ředitel CE Woodu Ivan Doubrava. Obchodní rejstřík současné spojení obou jmenovaných firem nepotvrzuje.
"Pan Blahuta tendry nezvládl, ovšem novým ředitelem Lesů by měl být člověk pokud možno nezávislý na podnikatelských skupinách," reagoval stínový inistr zemědělství ODS Jiří Papež, člen dozorčí rady Lesů.
To se ovšem zdá v českých podmínkách malého trhu takřka nemožné. Nejpřesvědčivější důkaz: sám Blahuta šel do státní firmy předloni právě ze společnosti CE Wood. A mezi ním a CE Woodem zavládla velká nevraživost.

Zadání: ustát tendry

Pro Zgarbu ale hraje i to, že se už jednou (loni) výběrového řízení na šéfa Lesů úspěšně zúčastnil - byl jedním ze čtyř finalistů. Tehdejší ministr zemědělství Jaroslav Palas však nakonec na výsledky konkursu nebral zřetel a v den svého odchodu z ministerského křesla jmenoval do čela Lesů ČR Blahutu. Nový šéf Lesů bude mít nyní staronové zadání: uzavřít se soukromými firmami zakázky na lesnické práce tak, aby byly výhodné pro stát, ale přijatelné i pro podnikatele. Prvním předpokladem k tomu bude zadávat je podle zákona, což Blahuta nedělal.
vladimír blahuta
Věk: 42 let
Povolání: dosud generální ředitel státního podniku Lesy ČR
Proč má odejít: Firma nepřidělovala průhledně mnohamiliardové zakázky, stěžuje si na to i Evropská komise
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů