Čtvrtek, 28. března 2024

Zlínský kraj upozorňuje na rizika, která mohou doprovázet návštěvu lesa

Zlínský kraj upozorňuje na rizika, která mohou doprovázet návštěvu lesa

ZLÍN - Kvůli velkému množství sněhu, který napadl na celém území Zlínského kraje, jsou některé lesní porosty postiženy zlomy a vývraty nebo jsou dosud stojící stromy vychýleny a může hrozit pád celých stromů nebo jejich částí. Proto pracovníci odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu apelují na občany, aby byli při návštěvách lesů v těchto dnech opatrní a pečlivě zvažovali nebezpečí, která jim mohou hrozit zejména při větrném počasí, dalším sněžení nebo dešti.
„V případě, že není vážný důvod pro vstup nebo vjezd do lesa, bude lepší se jeho návštěvě vyhnout. Současně veřejnost žádáme o respektování zákazu vstupu do lesních porostů, ve kterých se provádí těžba, manipulace nebo doprava dříví. Tyto činnosti jsou i pro proškolené pracovníky velmi nebezpečné a není možné, aby lesním dělníkům byla ještě více komplikována jejich riziková práce pohybem osob v prostoru, kde navíc hrozí zvýšené nebezpečí i samotným návštěvníkům lesa,“ uvedl tiskový mluvčí Zlínského kraje Patrik Kamas.  Proto je nutné dbát i pokynů vlastníků lesů, nájemců lesů nebo jejich zaměstnanců.
Jak  dále vysvětlil Zdeněk Florián, vedoucí oddělení zemědělství, lesního hospodářství, myslivosti a ryb, orgány státní správy lesů prozatím nechtějí celou situaci řešit striktním vyloučením vstupu do lesa, ale rozhodly se v současné době apelovat na racionální úsudek veřejnosti při ochraně vlastního zdraví a života. 

Helena Mráčková, tiskový odbor
577 043 191
731 555 179

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů