Pátek, 29. března 2024

Dotace lesnímu hospodářství mají dle návrhu novely vyplácet kraje

Dotace lesnímu hospodářství mají dle návrhu novely vyplácet kraje

Podpory lesnímu hospodářství by měly vyplácet kraje, které podle ministerstva zemědělství získaly peníze určené na tento účel ze státního rozpočtu. Navrhovanou novelu lesního zákona, která řeší kompetence v lesnických dotacích, projedná ve středu vláda. Úprava má podle ministerstva zabránit opakování loňské situace, kdy stát musel potřebné peníze uvolnit dvakrát. Kraje pro loňský rok dostaly dle MZe zdroje na podpory, které ale odmítaly hradit, protože tato povinnost zůstala podle platných paragrafů státu.

Vláda tak musela v září schválit dalších 278 milionů korun na zákonem dané platby, protože kvůli jejich pozastavení mohly hrozit žaloby na stát. MZe navrhuje, aby Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas s novelu již v prvním čtení. Podle resortu je nezbytné ji přijmout co nejdříve, aby se předešlo dalšímu zatížení státního rozpočtu. Resort je přitom připraven do doby schválení normy hradit nutné výdaje do lesního hospodářství ze zdrojů loňského roku.

Hnutí DUHA dnes uvedlo, že několik malých změn lesního zákona, které ve středu projedná vláda, neřeší hlavní chyby v legislativě. Ekologická organizace kritizuje, že současný lesní zákon umožňuje nešetrné hospodaření, a způsobuje tak zhoršování zdravotního stavu lesů. Hnutí proto prosazuje reformu lesního zákona, která by stanovila zákaz holosečného kácení a povinnost ponechávat několik stromů na hektar k dožití a zetlení. Chce také při výsadbě omezit přípustný podílu těch druhů stromů, které neodpovídají danému místu. Jde zejména o nadměrnou výsadbu smrčin.

Stát poskytuje od roku 1996 na základě lesního zákona například peníze na úhradu nákladů na zpracování lesních hospodářských osnov a na činnost odborného lesního hospodáře, podpory výsadby melioračních a zpevňujících dřevin, a v rámci možností také dotace na meliorace a hrazení bystřin. Přispívá také na hospodaření v lesích. Do loňska platilo zmíněné výdaje MZe. V důsledku novely zákona o rozpočtovém určení daní byly peníze na tento účel vyjmuty z jeho kapitoly a počínaje rokem 2005 začleněny do rozpočtu krajů.

Na problém s lesnickými dotacemi loni upozorňovalo mimo jiné Sdružení taxačních kanceláří, které v létě uvádělo, že odborným lesnickým firmám, jež zajišťují malým vlastníkům lesa dozor a poradenství, hrozí bankrot, protože jim stát tyto služby neplatí. Tehdy činily pohledávky členů sdružení řádově miliony korun.


Zdroj: Silvarium
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů