Pátek, 19. dubna 2024

Lidé na Českokrumlovsku budou moci opět do lesa

Lidé na Českokrumlovsku budou moci opět do lesa
Na Českokrumlovsku skončí v pátek zákaz vstupu do lesů, který před měsícem kvůli sněhové kalamitě vyhlásila radnice. Lesáci lidem radí, aby se pohybovali po vyznačených trasách a nechodili do hlubokého sněhu. Mimořádné nebezpečí však už podle nich návštěvníkům lesů nehrozí.

Větve stromů už nejsou tak obtěžkané sněhem, aby hrozilo, že spadnou a někoho zraní. "Lidé by měli chodit po lese s rozumem a nevydávat se do hlubokého sněhu. Lepší je pohybovat se po běžkařských trasách, které jsou udržované a kontrolované, nebo po cestách prohrnutých kvůli odvozu dřeva," řekl ČTK Radek Kordač z Lesní správy Český Krumlov, která zasahuje i na Kaplicko. Následky kalamity jsou podle něho na Českokrumlovsku zvládnutelné. Polomy, které krumlovské lesní správě vznikly po vydatném sněžení začátkem ledna, odhadl Kordač na 30.000 metrů krychlových, což je zhruba čtvrtina roční těžby. Pokud se podaří dřevo včas zpracovat, nebudou podle Kordače ztráty dramatické. Připomněl, že horší je situace na Třeboňsku. Mokrý sníh tam polámal asi 300.000 metrů krychlových dřeva, které na tomto území jinak lesníci těží tři roky. "Firmy, které pro nás dělají, už odjely na výpomoc Třeboňsku, kde byl dopad kalamity daleko horší," dodal Kordač.

K ostražitosti v lesích nabádá i českokrumlovský městský úřad. Upozornil, že lesní zákon zakazuje vstup do porostů, kde se těží dřevo nebo se s ním manipuluje. "Zvýšená aktivita potrvá v lesích do 30. června, dokdy musí být zpracována nahodilá těžba, aby nedošlo k rozmnožení kůrovce," uvedla mluvčí radnice Jana Zuziaková.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů