Čtvrtek, 18. dubna 2024

Sněmovna podpořila záměr dát peníze na výdaje v lesích

Sněmovna podpořila záměr dát peníze na výdaje v lesích

PRAHA -- Poslanecká sněmovna dnes v prvém čtení podpořila záměr vlády vydat na krytí podpor v lesním hospodářství 278 milionů korun. Zhruba 98 milionů má jít z kapitoly ministerstva zemědělství, dalších 180 milionů vláda uvolní z rezerv. Podpora lesního hospodářství je daná lesním zákonem. Předlohou se nyní bude zabývat zemědělský výbor.

Kvůli rozporu v zákonech byly v loňském roce tyto dotace prakticky zablokovány. Peníze na ně dostaly kraje, které ale výdaje odmítají hradit, protože tato povinnost zůstala podle platných paragrafů státu.

Ministerstvo v důvodové zprávě předlohy uvedlo, že kvůli pozastavení zákonem daných podpor mohou hrozit žaloby na stát. Protože předpisy nelze změnit dřív než s účinností od příštího roku, chce resort nároky uspokojit a žádal na to dodatečné peníze z rozpočtu.

Stát poskytuje od roku 1996 na základě lesního zákona například peníze na úhradu nákladů na zpracování lesních hospodářských osnov a na činnost odborného lesního hospodáře, podpory výsadby melioračních a zpevňujících dřevin, a v rámci možností také dotace na meliorace a hrazení bystřin. Do letošního roku platilo zmíněné výdaje MZe. Podle novely zákona o rozpočtovém určení daní byly peníze na tento účel vyjmuty z kapitoly MZe a začleněny do rozpočtu krajů.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů