Čtvrtek, 28. března 2024

Evropské peníze pomáhají oživit les

Evropské peníze pomáhají oživit les

Hradec Králové - Lesní hospodářství vyžaduje péči. O obnovu lesa je třeba se neustále starat také vysazováním nových porostů. Zaměstnanci Městských lesů tak zároveň zkvalitňují životní prostředí.

Akciová společnost Městské lesy Hradec Králové obhospodařuje 3900 hektarů porostů, které byly vždy historickým majetkem města.

Dva významné projekty

Společnost Městské lesy využila stoprocentní dotace z operačního programu rozvoje venkova a multifunkčního zemědělství z fondů EU. Připravila dva projekty na zalesnění 3,18 a 2,36 hektaru bývalé zemědělské půdy.

"Jeden pozemek je v lokalitě Borovinka u rybníka Kutlof, další v lokalitě Okrouhlík. Na vysázení listnatých stromů u Borovinky jsme dostali dotaci 92 000 korun na hektar, a pak na každý rok po dobu pěti let 12 000 korun na další ochranu, takže dotace dosáhne celkové výše asi 483 000 korun," vysvětlil ředitel Zdeněk Petřík. Připomněl, že zmiňované zalesňování přispěje ke zvýšení ekologické stability krajiny.

Území u Borovinky bylo dlouhodobě zemědělsky nevyužívané a na části pozemků došlo k zarůstání náletovými dřevinami. Zalesňování této části bylo dokončeno koncem uplynulého roku. Například v této lokalitě bylo vysázeno 26 466 sazenic převážně dubu letního.

Čekání na peníze...

Takže nové stromky už u Borovinky jsou vysázeny, ale Městské lesy na proplacení dotace z fondů EU stále čekají.

"Tak to prostě v Evropské unii funguje a budeme si muset zvyknout na to, že dotační prostředky se dostávají se zpožděním až po skončení akce," řekl ředitel.

Okrouhlík a další záměry

Se zalesňováním pozemku Okrouhlík se začne letos.

"Sazenice listnatých stromů jsme už objednali," uvedl Zdeněk Petřík. Upřesnil, že 24. února končí letošní první kolo pro podávání žadostí na zalesňování a hradecké Městské lesy už podaly další žádost.

"Od 10. do 28. dubna se může žádat o další lesnické dotace zejména na nákup strojů, opravy a budování lesních cest, meliorace a další stavby. My budeme žádat o peníze na pořízení drtiče klestu. Dále připravujeme žádost o prostředky z Unie na odbahnění rybníka U Kříže. Ale zde se musí ještě nějaké záležitosti vyjasnit, každého půl roku se totiž pravidla pro poskytování dotací z fondů Evropské unie mění," doplnil.

Připomeňme, že právě šéf hradeckých Městských lesů Zdeněk Petřík na začátku devadesátých let pomáhal zakládat celostátní Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů a nyní je jeho místopředsedou.

Sdružení má v celé České republice 700 členů, obhospodařuje celkem 330 000 hektarů lesních porostů a prosazuje zájmy lesních hospodářů při tvorbě zákonů.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů