Pátek, 19. dubna 2024

JK finančně podporuje lesní hospodářství

JK finančně podporuje lesní hospodářství
Více než 50 miliony korun přispěl Jihočeský kraj v loňském roce vlastníkům a firmám na hospodaření v lesích. Jedná se o dosud nejvyšší finanční objem za uplynulých 5 let, kdy příspěvky na podporu lesního hospodářství zpracovává kraj.

„Z celkového počtu 1213 žádostí jsme zamítli z důvodů nesplnění stanovených podmínek pouze 26 žádostí, představujících zhruba 2 procenta z požadovaných částek. Téměř třetinu z vyplacených příspěvků obdržely právnické osoby, čtvrtinu obce. Dalších 11,5 milionů korun kraj rozdělil 437 fyzickým osobám. Příspěvky jsme poskytovali průběžně, vždy až po provedení příslušných prací, a tak část žádostí, podaných před koncem roku, bude navržena k proplacení z prostředků na letošní rok,“ řekl Jiří Netík, krajský radní se zodpovědností za oblast životního prostředí, zemědělství, vodního a lesního hospodářství.

Zároveň připomenul, že právě loňský rok přinesl významnou změnu ve způsobu poskytování příspěvků na hospodaření v lesích. „V souvislosti se zákonem o rozpočtovém určení daní byly finance na tento dotační titul převedeny ze státního rozpočtu přímo do rozpočtů krajů. Na změnu však nenavazovaly zákony o lesích a o státním rozpočtu, což způsobilo v celé republice řadu nejasností a zejména pak značné zpoždění v rozjezdu poskytování příspěvků. Jihočeský kraj byl jedním z prvních, který schválil vlastní směrnici a dotace začal proplácet už v červnu,“ upřesnil Jiří Netík.

Největší díl příspěvků, v celkovém objemu 32 milionů korun, poskytl kraj na obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů. Dalších téměř 13 milionů korun putovalo na vyhotovení lesních hospodářských plánů v digitální podobě. Na ekologické a přírodě šetrné technologie byly proplaceny 3,2 milionu korun. Dotace se poskytují například i na sdružování vlastníků lesa malých výměr a na podporu ohrožených druhů zvěře.

„Jihočeský kraj vnímá podporu lesního hospodářství jako efektivní způsob motivování vlastníků lesa k žádoucímu hospodaření i k užívání mnohdy nákladnější, avšak k přírodě šetrných technologií. Lesní hospodářství se potýká s řadou problémů, ať už jde o nízké ceny dřeva či o následky extremních výkyvů počasí. Jihočeský kraj, v jehož plné kompetenci je už rozhodování o míře podpory hospodaření v lesích, hodlá proto i v letošním roce vykrývat maximální množství oprávněných žádostí o dotaci, “ dodal Jiří Netík.

Zdroj:BudNews
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů