Čtvrtek, 28. března 2024

Zastupitel Vlašín varuje: naše lesy do rukou spekulantů?

Zastupitel Vlašín varuje: naše lesy do rukou spekulantů?

Pan náměstek primátora Hošek připravil převod Lesů města Brna na akciovou společnost. Když jsem 31.10. 2003 v článku publikovaném v Britských listech (Čeká Brno defenestrace kvůli lesům?) napsal, že „ …Městští radní se rozhodli převést Lesy města Brna na akciovou společnost, která umožní jejich budoucí privatizaci. Nabízí se otázky - budou chtít radní při mnohamiliardovém zadlužení města dát akcie na trh, budou chtít pomocí prodeje lesů financovat nesmyslný přesun nádraží, budou občané města jen tak nečinně přihlížet, jak staletí shromažďovaný majetek přejde do rukou spekulantů?

A nakonec se jeví na místě i otázka - je defenestrace možná jen v Praze, anebo k ní dojde i v Brně?…. “,

byl z toho poprask. Tehdejší primátor se tak vztekal, že mne žádal o veřejnou omluvu. Tu jsem neposkytl a dobře jsem udělal. Ukázalo se, že jsem měl pravdu.

Na Zastupitelstvo města Brna , které se má konat 28.2. 2006, je Radou města Brna připraven materiál - Návrh změny právní formy společnosti Lesy města Brna na akciovou společnost.

Na první pohled je to nevinná akce, leč již další pohledy nabízí několik scénářů, které tak nevinné nejsou. Pokud Brno opravdu zřídí akciovku a převede na ni majetek, bude ho to stát podle posudku auditora 75 milionů korun, pokud nepřevede, bude to stát do 10 milionů, ale zase se de facto nic nezmění. Otázka je, proč se to vlastně má dělat? A proč to jde tak rychle do zastupitelstva, i když se tím dosud nezabývala ani komise životního prostředí? Jedna z možných odpovědí: z akciovky se lépe zašmelí majetek.

Brno má největší lesní majetek ze všech měst a obcí v Česku. Byl shromaždován soustředěnou pílí ar po aru od 16. století. Myslím, že by občany mělo zajímat, co s ním chystají radní dělat !

O autorovi: MOJMÍR VLAŠÍN, Zastupitel města Brna za Stranu zelených

Zdroj: www.informacezbrna.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů