Středa, 24. dubna 2024

Lesníci odklízejí polomy

Lesníci odklízejí polomy

Sněhová kalamita z počátku ledna zasáhla většinu lesů na jihu Čech. Po polomech tak leží na stovkách hektarů statisíce kubíků dřeva, které musejí lesníci do poloviny roku vytěžit. Hrozí mu totiž napadení kůrovcem.

Stovky hektarů polomů začali zpracovávat majitelé lesů na jihu Čech. Stromy popadaly po sněhové kalamitě ze začátku ledna. Největší škody jsou na Třeboňsku a Novohradsku. Naopak nejméně kmenů leží v lesích Prachaticka. Třebaže lesníci odhadovali velké škody po lednové kalamitě, spoušť v lesích jim vyrazila dech. V některých oblastech popadal i trojnásobek roční těžby, majitelé lesů tak musejí najímat dělníky a půjčovat si vybavení z ostatních regionů, kde takové škody nejsou.

Největší škody způsobila kalamita na Třeboňsku

Vůbec nejhorší situace je na Třeboňsku. Tam popadalo 320 tisíc kubíků dřeva, přičemž roční těžba je zde 100 tisíc kubíků. "Potřebujeme do pololetí mít co nejvíce dřeva vytěženého, protože pak borovice v létě zmodrají a odběratelé už takové dřevo chtít nebudou. Prodat je budeme moci jen za minimální ceny," řekl lesní správce v Třeboni Jaroslav Slanec.

Právě zde už lesníci přistoupili i k najímání lidí na výpomoc, kácet a těžit pomáhají i lesníci z jiných okresů a těžké stroje. Například Harvestor, speciální stroj, který strom podřízne, odvětví a rozřeže kulatinu na kusy. "Je to pomoc obrovská, jde to mnohem rychleji. Přesto ale do poloviny roku budeme mít co dělat, abychom vše vytěžili," řekl Slanec, jehož revír je z osmdesáti procent porostlý borovicemi.

Podobná situace je i na Novohradsku, kde popadalo zhruba 135 tisíc kubíků dřeva, a na Jindřichohradecku, kde leží přes padesát tisíc kubíků, což jsou tři čtvrtiny roční těžby. V lesích na Jindřichohradecku tak zůstává dřevo za 67,5 milionu korun při průměrné ceně kubíku kulatiny borovice okolo 1350 korun. Pro lesníky je špatnou zprávou i to, že polámané jsou hlavně mladé stromy do třiceti let, zbytky z nich se pak hodí jen jako palivové dřevo nebo pro papírny. "Za to se platí zhruba o polovinu méně než za stoletý kmen," řekl spolumajitel pily v Kardašově Řečici Radek Salát.

Na Krumlovsku bude těžké zalesnit holiny

Na Českokrumlovsku zase lesníci už nyní vědí, že až vytěží z lesů polámané stromy, čeká je další problém: zalesnění některých svahů. Například u Větřní či Rožmberka jsou polámané stromy v nepřístupných svazích, kde se budou špatně i vysazovat nové. Lesníkům přitom konkurují i malé obce prodávající dřevo ze svých lesů výrazně pod cenou: například v Boršově nad Vltavou nabízejí metr krychlový maximálně za padesátikorunu. "Dřevo v lesích si lidé musejí vytěžit sami. Podle toho, jak je kvalitní a přístupné na vytěžení, stanovíme cenu od koruny za metr krychlový do padesáti korun," řekl zastupitel Boršova Miroslav Nejedlý, který má rozdělování částí lesa k vytěžení na starosti.

Ceny dřeva drží Rakušané

Dvacet hektarů si přitom rozdělilo mezi sebe zatím jedenáct lidí. Obci přitom odpadne největší starost: lidé po sobě musejí v lese uklidit, takže obecní lesy budou zase vypadat, jako by zde žádné polomy nebyly. Třebaže v lesích leží stovky kubíků dřeva, jeho cena na trhu se stále nepohnula. Pily kupují stále kulatinu za 1350 - 1400 korun za kubík borovice. "Ceny se drží také kvůli Rakušanům, kteří dřevo i za tyto ceny koupí. Přitom bez nich by byl na trhu přetlak dřeva a ceny by klesly," řekl majitel pily v Brlohu na Českokrumlovsku Jan Jakeš.

Zdroj: Agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů