Čtvrtek, 25. dubna 2024

Lesáci se už připravují na jaro

Lesáci se už připravují na jaro

Hradec Králové - Stará moudrost praví, že lesy jsou nejlepšími plícemi přírody. Musí se však o ně pečovat.

Společnost Městské lesy Hradec Králové obhospodařuje 3700 hektarů porostů. Přestože zima ještě svou vládu nepředala, lesáci se už připravují na jaro.

Zimní období je ideální

Nyní vrcholí zimní těžba dřeva. Městské lesy ročně vytěží 20 000 kubíků dřeva, z toho polovinu v zimě. Technolog Milan Zerzán vysvětluje, že zima je pro těžbu nejpříznivějším obdobím. I proto, že na Hradecku převažuje v lesích borovice.

"V zimě nejsou kmeny prostoupeny mízou a nedochází tak k praskání ani modrání borovicového dřeva, takže je kvalitnější." Zároveň připomněl, že už zahájili přípravy na letošní zalesňování.

Zalesňování před startem

Vedoucí provozu městských lesů Ladislav Půlpán uvedl, že letos přibude celkem 147 600 sazenic nových stromků.

"Převažovat bude dub, kterého má být vysázeno 54 000 kusů, dále 21 000 smrků, 30 000 borovic a 15 600 buků. S pracemi se začne hned, jak to umožní klimatické podmínky."

Uvedl ještě, že osázeno bude 2,87 hektaru bývalé zemědělské půdy a dalších ploch, nové sazenice stromků dostane také více než dvanáct hektarů holin.

Technolog Milan Zerzán řekl, že při zalesňování je třeba také dbát na druhovou skladbu nových porostů, která je dána hospodářským lesním plánem.

"Více než 147 tisíc sazenic je průměrem, který sazíme každý rok. Převážně kryje potřebu melioračních a zpevňujících dřevin, jež nám ukládá lesní zákon. Ten přesně definuje, o jaké dřeviny se jedná. U nás to je zejména dub zimní, buk a jedle, ale i další, které zlepšují půdní vlastnosti porostů. Meliorační a zpevňující dřeviny by také do lesů měly dostávat jejich původní skladbu. Dále zalesňujeme plochy po těžbě písků."

Plantáž vánočních stromků

Zerzán připomíná, že se zaměřují i na zalesnění nevyužívané zemědělské půdy a snaží se k tomu využívat dotací z Evropské unie.

"V letošním roce také kvůli zvýšenému zájmu o vánoční stromky budeme vysazovat na ploše 1,2 hektaru bývalé zemědělské půdy plantáž vánočních stromků. Převážně půjde o jedle kavkazské, borovice lesní a černé, částečně i o stříbrný smrk. Na plantáži bude celkem 7000 stromků. Ovšem trvá to pět let, než vyrostou tak, aby se mohly prodávat," řekl Zerzán. Připomněl, že kvalita vánočních stromků je závislá na počasí předchozího roku. Mohou trpět nedostatkem vody, hořčíku a dusíku.

"Pokud je těchto prvků deficit, je jehličí stromků nažloutlé," dodal.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů