Sobota, 20. dubna 2024

V kauze Lesů ČR vydal ÚOHS šalamounské rozhodnutí

V kauze Lesů ČR vydal ÚOHS šalamounské rozhodnutí

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže rozhodl, že Státní podnik Lesy České republiky je povinen při vyhlašování tendrů postupovat podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Rozhodnutí vydal předseda Martin Pecina, který tak potvrdil původní verdikt úřadu. Smluvní vztahy, které se zákonem neřídily, ale ÚOHS nezrušil.

LČR verdikt antimonopolního úřadu přivítaly. "Rozhodnutí potvrzuje postup nového vedení LČR, které v rámci stabilizačního programu připravuje systém transparentních a přezkoumatelných výběrových řízení dle soutěžního práva," sdělil náměstek pověřený řízením LČR František Koníček. Doposud podle něj nebylo zcela jasné, jak mají LČR v oblasti veřejných zakázek postupovat. LČR patří asi polovina lesů v zemi.

V platnosti tak zůstávají loňské smlouvy na práce za několik miliard korun. Právě jejich zrušení se obávali partneři LČR ze Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství při Agrární komoře ČR. Rozhodnutí antimonopolního úřadu se ale týká jen budoucích smluv. "Smlouvy (současné) byly uzavřeny v dobré víře," vysvětlil Pecina. Nyní podle něj záleží na LČR a smluvních firmách, jestli budou ve spolupráci podle současných smluv pokračovat.


K budoucímu postupu ohledně dříve uzavřených smluv se LČR konkrétně nevyjádřily. "Další kroky oznámíme v momentě, kdy obdržíme a následně prostudujeme oficiální stanoviska ÚOHS," uvedl Koníček.

Rozhodnutí ÚOHS by podle České asociace podnikatelů v lesním hospodářství (ČAPLH) mohlo vést k uklidnění rozbouřené situace v lesnictví. "Důležité je, že víme, jak budou tendry probíhat v budoucnu. Je to konečně stavební kámen, na kterém se dá stavět," řekl ředitel asociace Jiří Kořínek.

Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství při Agrární komoře ČR stanovisko antimonopolního úřadu respektuje. Podle Romana Bajčana, který firmy mediálně zastupuje, zůstávají všechny společnosti v pohotovosti. "Kdyby došlo k nátlaku na zrušení smluv, jsou firmy připraveny podat určovací žaloby, kterými by chtěly uhradit vzniklé ztráty," dodal s tím, že podle posledních údajů by mohlo 18 členů sdružení přijít asi o 1,5 miliardy korun. Žádné škody, které by firmy mohly vymáhat, ale aktuálně nehrozí, míní Pecina.

Již proběhlé tendry, které nebyly podle zákona o veřejných zakázkách, však podle Kořínka zřejmě budou předmětem dalších sporů včetně soudních žalob. "Neexistuje žádné dobré řešení. Některé strany se stále budou cítit poškozené," řekl Kořínek.

Podle Peciny není u státních podniků vždy jasné, jestli se musejí zákonem o veřejných zakázkách řídit, nebo ne. "Na žádost lesnických společností... jsme si z Bruselu vyžádali doplňující stanovisko, protože situace není úplně jasná a v různých státech je řešena jinak," uvedl dříve. ÚOHS se případem zabýval kvůli podnětu jednoho z neúspěšných zájemců o zakázku, firmy CE WOOD. Společnost při loňském výběrovém řízení v prvním kole neuspěla, následného druhého se nezúčastnila.


Vyhověno bude všem

Antimonopolní úřad svým rozhodnutím se tak přiklonil k názoru Evropské unie, která kvůli tendrům letos dokonce zahájila proti České republice řízení. EU vadilo, že výběrová řízení nebyla vypsána podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Tímto postupem tak ÚOHS definitivně odvrací hrozbu pokuty z Bruselu.a žaloby za ušlý zisk od firem, které v tendrech neuspěly.

Na druhé straně ponechal již uzavřené kontrakty, čímž se snaží vyhnout další hrozbě miliardových postihů. Při výpovědi uzavřených smluv by totiž stát o miliardy žalovaly podniky, kterým by se tak pochopitelně nelíbilo, že přicházejí o již uzavřené zakázka a tedy budoucí zisk.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů