Pátek, 19. dubna 2024

Kalamita srazila lesní porost za 150 milionů

Kalamita srazila lesní porost za 150 milionů

Jihočeští lesníci dosud vytěžili třetinu z 1,04 milionu metrů krychlových dřeva, které poničila lednová sněhová kalamita. Nejkvalitnější stromy se silnými kmeny chtějí zpracovat do poloviny roku.

Jižní Čechy - Těžký mokrý sníh, který porážel stromy, napáchal ve státních lesích škodu zhruba 150 milionů až 200 milionů korun.

"My máme v současné chvíli zpracováno v polomu asi 350 000 kubíků," řekl včera ředitel krajské inspekce Lesů ČR Karel Trůbl. Druhou část dřeva poničeného těžkým sněhem chtějí lesníci zpracovat do poloviny roku. "Třetina až čtvrtina bude zbývat v neatraktivní slabé hmotě, která už nebude předmětem standardního zpracování, ale bude to otázka štěpkování a jiného vyklizování z mladých porostů," uvedl Trůbl.

Průměrná cena dřevní hmoty se pohybuje okolo 650 korun za metr krychlový, polomové dřevo je asi o 150 až 200 korun levnější. Polomy v jihočeských lesích navíc cenu dřeva snížily. "Spadla cena borovice - borových sortimentů, hlavně kulatinových zhruba o 50 až 90 korun. Je to samozřejmě tím, že je jí přebytek v Třeboňské pánvi," dodal Trůbl. Na Třeboňsku mokrý sníh pokácel 500 000 metrů krychlových dřeva.

Jen pětinu polomu tvoří smrkové dřevo, riziko napadení dřeva kůrovcem proto podle Trůbla není vysoké. "Smrkovou hmotu budeme mít zpracovanou do konce pololetí. Já si nemyslím, že tam je vize nějaké kůrovcové katastrofy," podotkl Trůbl.

Sněhová kalamita podle Trůbla stromy sice polámala, ale nevytvořila velké holiny. Dva až tři roky ale potrvá, než lesníci znovu zalesní plochu 100 hektarů po poškozených mladých porostech. "Škody v mladých porostech do 20 let jsou skutečně největší," řekl.

Lesníci označují kalamitu na Třeboňsku za největší za posledních 100 let. Velké polomy zaznamenali lesníci také koncem 70. let, nezasáhly ale jen jednu oblast. Nejnižší ztráty byly na Táborsku a Písecku, kde spadlo méně srážek, a také ve vyšších polohách kraje, v nichž padal lehčí prachový sníh.

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů