Pátek, 19. dubna 2024

Kam se ztratí lesnické obory?

Kam se ztratí lesnické obory?

Abertamské lesnické učiliště pro malý zájem letos už neotevře žádný první ročník. Stávající studenti na škole dostudují, ale co bude s lesnickými obory dál?

Abertamy, Žlutice - Studenti Středního lesnického učiliště v Abertamech se měli příští rok přesunout do Střední odborné školy Nejdek. K tomuto kroku ovšem nedojde, protože o školu neprojevilo zájem dostatek studentů. Ti stávající tedy dostudují v Abertamech. V budoucnosti ovšem plánuje kraj rozšíření nabídky oborů na Střední lesnické škole ve Žluticích.

Tuto informaci potvrdil krajský radní Kamil Řezníček, který tento týden absolvoval jednání s řediteli žlutické školy a abertamského učiliště. "K 1. červenci dojde ke sloučení lesnického učiliště v Abertamech s nejdeckou školou. Do prvního ročníku se nikdo nepřihlásil, proto současní studenti dokončí studium v Abertamech, tedy na odloučeném pracovišti nejdecké střední odborné školy," prohlásil radní Řezníček. "S ředitelem lesnické školy ve Žluticích jsme projednali otevření tříletých studijních obor lesnického zaměření na školní rok 2007/ 2008. O stěhování lesnického učiliště z Abertam do Žlutic ale neuvažujeme," doplnil Řezníček.

Podle ředitele Střední lesnické školy ve Žluticích Josefa Svobody se podmínky pro otevření nových oborů připraví během nového školního roku. "Od 1. července příštího roku bychom skutečně měli otevřít některé obory, které nabízelo abertamské učiliště. Nábor studentů začne už na podzim letošního roku," vysvětlil Svoboda. Podle něho žádné potíže například s kapacitou budov nenastanou. "Takové problémy by otevření nových oborů provázet neměly. S výsledkem jednání s krajem jsem spokojený," dodal Svoboda.

Podle ředitelky abertamského lesnického učiliště Jarmily Štěchové neotevře žlutická škola ovšem všechy obory, které nyní v Abertamech nabízejí. "Situace je dost složitá. Podle mých informací zahájí ve Žluticích výuku pouze dva nové obory. Budeme ještě jednat s řediteli některých dalších škol, zda by si zbývající obory od nás nepřevzali," sdělila ředitelka Štěchová.

Podle zástupce ředitelky učiliště Antonína Hetta bude velice důležitá spolupráce škol. "Budeme v kontaktu se žlutickou školou, aby mohla naše obory bez problémů nabídnout. Jde jen o to, zda se budoucí studenti v tomto složitém systému zorientují," zhodnotil Hetto.

JAK TO BUDE?

Pro malý zájem učiliště v Abertamech první ročníky neotevře, a od 1. července přejde pod Střední odbornou školu Nejdek.

Současných zhruba 30 studentů se bude dál učit v Abertamech, tedy odloučeném pracovišti nejdecké školy.

Pro rok 2007/2008 otevře Střední lesnická škola ve Žluticích některé obory, které fungovaly na abertamském učilišti.

O umístění zbývajících oborů bude kraj jednat s dalším školami.

Zdroj: Karlovarské noviny

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů