Sobota, 20. dubna 2024

Výletníci by měli být nyní v lesích opatrní

Výletníci by měli být nyní v lesích opatrní

Českokrumlovsko - Pozor by si měli nyní dávat cyklisté a chodci na lesních cestách. V lesích je totiž ve dne v noci rušno kvůli zpracování polomů.

"Turisté budou nejspíš nadávat, že je všude plno bláta a že jsme lesy a cesty zase pěkně zřídili," předpokládá vyšebrodský lesník Hynek Šandera. "Nedá se ale nic dělat, ze všech sil se snažíme zpracovat dřevo po sněhové kalamitě. Lidé by s tím měli počítat a pohybovat se po lesích opatrně," dodal. Na Krumlovsku námrazy a těžký sníh poškodily nejvíc lesní porosty v oblasti Svatého Tomáše. A právě tam ve volných dnech určitě zamíří hodně turistů, protože vyhlídka na Vítkově Kameni ve Sv. Tomáši je otevřená.

Z velkého pohybu výletníků mají lesníci trochu obavy. Po lesních cestách totiž jezdí kolové traktory a nákladní soupravy se dřevem. V oblasti pracují tři lesnické firmy a patnáct harvestorů. A tyto pozoruhodné kácecí stroje by mohly lákat zvědavce. "Nebezpečí jim hrozí, když se půjdou podívat blíž," řekl včera vyšebrodský lesní správce Jan Märtl. "Technik má sice ze stroje vynikající výhled, ale dozadu nevidí. Hydraulickým ramenem může pouze usměrnit pád stromu, ale nikdy neví, kam padne. Pro těžbu obecně platí, že se člověk nemá přiblížit na méně, než je dvojnásobek výšky stromu, tedy ne blíž než na 60 metrů," dodal. Zejména cyklisté by měli na cestách počítat s blátem a s ležícími větvemi.

Kvůli polomům bylo na Českokrumlovsku oddáleno i zahájení sezony na Schwarzenberském kanálu. "Na Jeleních Vrších začíná 13. května, ale u potoka Ježová až 24. června," potvrdil včera plavební ředitel Hynek Hladík.

ZUZANA KYSELOVÁ

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů