Pátek, 29. března 2024

Nemocné lesy devastuje také přemnožená zvěř

Nemocné lesy devastuje také přemnožená zvěř

PRAHA - Pokud bude pokračovat současný způsob hospodaření, nemají české lesy šanci na obnovu. Tvrdí to přední čeští vědci. Kromě škodlivin z továren a nešetrného hospodaření podstatné části lesníků ničí porosty i přemnožená zvěř.

Pokud se pokusíte vysázet listnáče do lesa a nezajistíte jim hodně náročnou a drahou ochranu, tak máte naprostou jistotu, že vám je zvěř sežere," říká ředitel Botanického ústavu akademie věd ČR Jan Kirschner.

Příliš vysoké stavy zvěře podle vědců i ochránců přírody uměle udržují myslivci. Mají pak větší šanci, že v lese něco uloví. Českomoravská myslivecká jednota však údaje o přemnožených jelenech a daňcích odmítá.

"Není pravda, že ve volných honitbách je v současné době přemnožená spárkatá zvěř. Zvyšují se sice počty lovené zvěře, ale to se týká výhradně obor," tvrdí sekretář ČMMJ Jiří Šilha. Navíc letošní krutá zima podle něj v mnoha oblastech snížila stavy zvěře o třicet až padesát procent.

Vědci však mají přesná čísla. Krajina je podle nich schopná v horách uživit jeden až dva kusy vysoké zvěře na tisíc hektarů, v nížinách pět až osm kusů. Například na Šumavě se pohybuje čtyřnásobné množství zvěře, v nížinách žijí desítky kusů na tisíc hektarů. Také lesníci tvrdí, že čísla uváděná myslivci jsou nepřesná.

"Myslivci si tam napíší, co chtějí. Tak hloupý způsob vykazování stavu zvěře, jaký se používá u nás, nikde v Evropě není," říká lesník Milan Košulič. Podle něj je ve světě obvyklé posuzovat stavy zvěře podle rozsahu poškození ekosystému.

Přestože škody způsobené přemnoženou zvěří stojí daňové poplatníky ročně stamiliony korun, myslivce nikdo nenutí způsob hospodaření změnit. "U nás jsou myslivci nedotknutelní, jsou téměř nad zákony," posteskl si Kirschner. Jen státní podnik Lesy ČR, který spravuje zhruba dvě třetiny domácích lesů, za posledních šest let utratil na ochranu stromků před přemnoženou zvěří zhruba jeden a tři čtvrtě miliardy.

DALIBOR DOSTÁL

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů