Čtvrtek, 28. března 2024

Novela lesního zákona neprošla Senátem

Novela lesního zákona neprošla Senátem
Senát zamítl poslaneckou novelu lesního zákona, podle níž by kraje musely namísto státu přispívat vlastníkům lesů na splnění povinností při hospodaření v lesích. Doposud tak činil stát.

Senátoři se domnívají, že by novela značně zatížila krajské rozpočty, byl by ohrožen výkon státní správy v lesním hospodářství a navíc – návrh novely nebyl konzultován ani s kraji, ani se Sdružením vlastníků lesů. Dosavadní systém prý funguje velmi dobře a navrhovaná změna je špatná.

Pro letošní rok jsou rozpočty krajů schváleny a není vůbec řečeno, jak by se letošní rok řešil, protože kraje s prostředky ve výši zhruba 950 milionů korun ročně prozatím nepočítají, protože nemusejí takové náklady do svých rozpočtů zařadit.

Cílem, novely bylo uvést dotace do lesního hospodářství do souladu s rozpočtovým určením daní a kraje se měly možnost s novelou seznámit, žádné námitky vůči ní prý ale neuplatnily.

Minusem novely je i to, že rozpočtové určení daní rozpočítává peníze podle počtu obyvatel, ale neřeší velikost zalesněné plochy v jednotlivých regionech. Určité kraje by tak byly proti současnému stavu velmi znevýhodněny.

http://www.agronavigator.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů