Pátek, 19. dubna 2024

Na práce na všech lesních pozemcích vypíší Lesy ČR tendry

Na práce na všech lesních pozemcích vypíší Lesy ČR tendry

Státní podnik Lesy České republiky (LČR), kterému patří asi polovina lesů v zemi, chce v srpnu vypsat výběrová řízení na práce v lesích na všechny své lesní pozemky. Vítězné firmy by v lesích mohly začít pracovat od července nebo října 2007. V dnešním rozhovoru pro ČTK to řekl nový generální ředitel LČR František Koníček, který byl jmenován v pondělí.


Jmenování Koníčka, který je bývalým poslancem za ČSSD, do čela státních lesů vzbudilo nevoli u politiků ve volbách vítězné ODS i prezidenta Václava Klause. Vadí jim, že tak důležité rozhodnutí učinil ministr Jan Mládek (ČSSD) až po volbách. "Odpovědnost za podnik má ministr zemědělství a já jeho rozhodnutí respektuji," řekl k tomu Koníček. Dodal, že jeho úkolem je dát podniku strategii a vizi.


Podmínkou k vypsání nových tendrů v hodnotě miliard korun je dohoda podniku o ukončení smluv s firmami, které získaly zakázky na práce v lesích ve dvou kolech loňských tendrů. "Se smluvními partnery vedeme v tomto smyslu jednání a pevně věřím, že se dohodneme. Chceme nastavit stejné podmínky pro všechny podnikatelské subjekty," řekl Koníček.


Ve dvou kolech tendrů, které nebyly podle zákona o zadávání veřejných zakázek a řada firem je kritizovala pro neprůhlednost, LČR přidělily zakázky na zhruba 55 procentech ploch. Na zbytku ploch smlouvy končí k poslednímu prosinci letošního roku.


Nové smlouvy na práce v lesích by LČR chtěly s podnikateli uzavírat na deset let, tedy na stejnou dobu, po jakou platí lesní hospodářské plány. Dosud byly kontrakty vzešlé z loňských tendrů pětileté.


LČR se připravují i na variantu, že některá z firem smlouvu s LČR předčasně ukončí. Vybrat novou firmu podle standardního vývěrového řízení může podle Koníčka trvat i rok. V tom případě by práce v lesích do doby nalezení nové firmy zajistila nyní zakládaná dceřiná společnost podniku Lesy ČR Servis. Koníček přitom vyloučil, že by podnik do nové firmy vyváděl majetek, jak v minulých dnech informovala některá média.


Státní podnik také připravuje změnu v obchodu se dřevem, který chce vyčlenit do samostatné dceřiné společnosti. Nejjednodušší cestu Koníček vidí v převzetí Hradecké lesní a dřevařské společnosti, v níž státní podnik nyní drží poloviční podíl.


Koníček fakticky vedl LČR z pozice náměstka ředitele od letošního února poté, co ministr Mládek odvolal předchozího šéfa Vladimíra Blahutu.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů