Čtvrtek, 18. dubna 2024

Mládkovy dotace škrtají ozdravění lesů

Mládkovy dotace škrtají ozdravění lesů

Lesnické dotace na příštích sedm let by měly pomoci ozdravit lesy a motivovat ke zdravějšímu hospodaření – nikoli financovat majitele a správce lesů, kteří pokračují ve výsadbě umělých smrčin a holosečném kácení. Na pondělním projednávání vládního Programu rozvoje venkova to řekne Hnutí DUHA [1].

Program, který připravuje ministr zemědělství, mimo jiné stanoví pravidla lesnických dotací z evropských fondů [2]. Ekologická organizace kritizuje, že drtivá většina – asi 84 % –má jít na ekonomicky zaměřené programy. Pouze zbývajících 16 % je určeno přímo na podporu zdravého hospodaření a na služby pro turisty.

Hnutí DUHA prosazuje, aby stát věnoval více peněz na ozdravění lesů a ekonomickou podporu vyplácel pouze těm, kdo dobrovolně přistoupí na základní standardy zdravého hospodaření. 

Navrhuje proto, aby každý žadatel o lesnické dotace – ať už na výsadbu stromů, nákup techniky, opravy lesních cest, vápnění, zalesňování zemědělské půdy nebo jiné projekty – musel na svých pozemcích plnit několik pravidel:

  • Při výsadbě používat místní druhy stromů – tedy hlavně listnaté a smíšené porosty – namísto dalších umělých smrčin.

  • Těžit dřevo po jednotlivých stromech – nikoli holosečným kácením.

  • Ponechávat na každý hektar lesa několik stromů k zestárnutí, aby zde zůstala část živin.

Ale plán, který Jan Mládek připravuje, zatím počítá s tím, že by subvence mohl dostávat každý, kdo ve svém hospodaření prostě jen neporušuje zákon. Ministrův mluvčí přitom ve středu v souvislosti s dotačními programy řekl: „Ministerstvo zemědělství udělá vše pro to, aby se lesy vrátily ke své přirozené podobě.“ [3]

Před pokračujícím nezdravým hospodařením v lesích v květnu společným stanoviskem varovalo více než 250 českých vědců a odborníků. Upozornili hlavně, že je nutné sázet více listnáčů a smíšených porostů, vyloučit holosečné kácení a nechávat v lese více dřeva jako zdroje živin. Výslovně doporučili přizpůsobit těmto prioritám také dotační programy.

Jaromír Bláha, vedoucí programu Lesy Hnutí DUHA, řekl:

Vláda ve svém oficiálním Národním lesnickém programu říká, že chce do lesů prosazovat zdravější hospodaření. Teď má jedinečnou příležitost. Pravidla dotačních programů by k tomu mohla majitele lesních pozemků účinně motivovat. Stát by měl stanovit, že několik základních standardů zdravého hospodaření bude podmínkou i vysloveně ekonomicky zaměřených subvencí. Ale ministr Mládek takové řešení zatím zcela odmítá. Nedává smysl, aby si vláda stěžovala na nezdravé hospodaření, a přitom jej nadále dotovala stamiliony korun ročně.“

Poznámky:

[1] Veřejné projednávání probíhá v budově Ministerstva zemědělství v pondělí 3. července od 13 hodin.

[2] Program rozvoje venkova stanoví, jak bude Česká republika v letech 2007-2013 utrácet peníze z Evropského zemědělského fondu rozvoje venkova (EAFRD). Každý rok se bude rozdělovat něco přes 10 miliard korun. Z toho na lesnické dotace připadá asi 750 milionů korun ročně.

[3] Tomáš Loskot, tiskový mluvčí ministerstva zemědělství, TV Nova – Televizní noviny, 28. června

Tiskové zprávy Hnutí DUHA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů