Čtvrtek, 28. března 2024

Do Jeseníků se vracejí původní dřeviny

Do Jeseníků se vracejí původní dřeviny

Smrky nahrazují hlavně listnáče * Ochranáři však volají po ještě masívnější obnově

Původní stromy se po dlouhých letech konečně začínají vracet do Jeseníků. Umírající smrky postupně nahrazují především javory, jasany, jeřáby, buky a také jedle. Obnova, kterou ze zákona zajišťují Lesy ČR, však neprobíhá, jak by si přáli ochranáři.
„Měla by být mnohem masivnější, a to přesto, že lesní správy meliorační a zpevňující dřeviny vysazují ve větší míře, než jim ukládá zákon. Zejména bučin je stále velmi malé množství,“ řekl Právu vedoucí Chráněné krajinné oblasti Jeseníky Jan Halfar a posteskl si, že příslušná finanční podpora z programu ministerstva životního prostředí směřuje vesměs do rezervací.
„Zákonodárci nepochybně vyšli z představ odborníků. Přesto se snažíme být trochu v předstihu před zákonem, a to hlavně kvůli prevenci,“ reagoval šéf šumperského inspektorátu Lesů ČR Vlastimil Štefl. Radikálnější představu ochranářů však nezavrhl.
„Měli by se ale jasně vyjádřit. Neříkám, že bychom jim stoprocentně vyšli vstříc, přece jen je to i otázka peněz, požadavek v tomto směru však ani nepřišel. V každém případě bychom jim ale měli umět naslouchat, zatímco oni by zase měli být trpělivější,“ míní Štefl.
S vedoucím CHKO Halfarem se pak shodli na tom, že viditelné změny k lepšímu lze očekávat za desítky let.
„Vývoj v tomto směru je ale v posledních letech přes všechny výhrady pozitivní. Druhové složení lesů se už postupně mění ve prospěch dřevin, které tady kdysi rostly, a to je pro jejich ozdravění nesmírně důležité, stejně jako to, že se snížilo znečišťování ovzduší,“ tvrdí Halfar.


Petr Marek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů