Sobota, 20. dubna 2024

Ostravské městské lesy zasáhla kůrovcová kalamita

Ostravské městské lesy zasáhla kůrovcová kalamita

OSTRAVA - Kůrovcová kalamita zasáhla ostravské městské lesy. Lesníci proto mají plné ruce práce. Důvodem náletů kůrovců na lesní porosty jsou tropické teploty a sucho, které jsou pro lesní škůdce ideálním prostředím, píše dnešní Moravskoslezský deník. "Vzpomínám si na asi největší kalamitní stav z let 1992 a 1993. Letos je vše po téměř čtrnácti letech zpět. Už dnes můžeme hovořit o kalamitním stavu," řekl listu Zdeněk Kwapulinski, ředitel Ostravských městských lesů.

Sluneční paprsky a nedostatek vláhy podle Kwapulinského vytvářejí pod kůrou zvláštní mikroklima, které kůrovcům vyhovuje. "Postižené stromy jim doslova lépe voní," vysvětlil Kwapulinski.

Samičky nakladou asi 60 vajíček pod kůru stromů, kde se zároveň samy sytí. Po asi šesti až 18 dnech se líhnou larvy, které se také živí lýkem, po šesti až 40 dnech se kuklí a po dalších šesti až 17 dnech se líhne dospělý brouk. Dospělý jedinec pak opouští mateřský strom a spolu s dalšími brouky napadá další stromy, které potom usychají.

V místech, kde je zjištěn výskyt brouka, instalují lesníci lapače a lapáky. Lapák je pokácený strom, který je zakrytý větvemi. Pro kůrovce je to ideální místo. Do lapáků nalétávají, aby byli následně likvidováni spolu s ním. V oblasti severní Moravy a Slezska je situace ztížená tím, že se zde vyskytuje jiný druh kůrovce, na území České republiky neobvyklý.

Jde o kůrovce severního, jehož odlišné chování ho chrání před účinným zásahem lesníků. Tento druh kůrovce přišel před více než deseti lety z Polska. Hlavní problém je ve výšce letové hladiny, která je asi o deset metrů vyšší než u kůrovce smrkového, takže nastražené lapáky i lapače se ho prakticky netýkají. Za jednu sezonu se obvykle vystřídají dvě generace žravého brouka, v kalamitních letech však mohou být až čtyři.

www.morava24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů