Úterý, 16. dubna 2024

Nastal čas vrátit přírodě, co jsme si půjčili

Nastal čas vrátit přírodě, co jsme si půjčili
Společnost PAPIRIUS, která je největším tuzemským dodavatelem kancelářských potřeb, vysadila v rámci svého dlouhodobého ekologického programu Stromy pro život již více než 70.000 stromů.

Letos na jaře se konala již pátá výsadba programu. Ve spolupráci s Fakultou lesnickou a environmentální ČZU byla jako nejvhodnější vytipována lokalita v okolí obcí Vitice, Tismice, Tuchoraz, Hořovice v okrese Beroun, Kostelec nad Černými lesy v okrese Kolín, Vítkovice v Podkrkonoší a na Chodově v Praze. Na tomto území nalezlo své místo celkem 15.250 nových stromů, především jehličnanů. Vysázeny byly i stromy listnaté a odolné ovocné, které napomohou rekultivaci krajiny.

Princip programu spočívá v tom, že za každých 50 balíků kancelářského papíru zn. PAPIRIUS nebo TAKE-IT vysadí PAPIRIUS za zákazníka jeden strom v dané lokalitě. Výsadba nových lesů probíhá dvakrát ročně, v jarním a podzimním období. Program započal v roce 2004 a v rámci něj se již podařilo do přírody "vrátit" celkem 71.214 stromů.

Kde už stromy rostou
Na jaře 2004, v rámci první výsadby, bylo v okolí obce Olešná na Písecku, vysázeno 10.000 stromů. Dalších 17.000 stromů bylo vysázeno na podzim v Horních Ředicích na Pardubicku, v Novém Strašecí u Rakovníka a v Roudné v Jižních Čechách.
V roce 2005 se PAPIRIUS podílel na obnově lesů v Tismicích u Českého Brodu, v Přibyslavi na Českomoravské vrchovině, v okolí Stříbrné Skalice a Kostelce nad Černými lesy v okrese Kolín. Angažoval se také v zahraničí - pomáhal při výsadbě stromů v maďarském národním parku Duna-Ipoly a na Slovensku v oblasti mezi Tatranskou Lomnicí a Tatranskými Matliarami.

Více informací najdete na www.papirius.cz.

Autor/zdroj: Ivana Javorová, PR POINT
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů