Čtvrtek, 28. března 2024

Z lesa nikdo neodchází s prázdnou

Z lesa nikdo neodchází s prázdnou
Jablonecko - Houbaři se konečně dočkali. To, co teď zažívají, jsou hotové houbařské žně.
"Nejvíce roste hřib smrkový (obecný), ale i kovář a hřib hnědý, dále křemenáče, růžovky, klouzci a nejrůznější holubinky," informoval houbař Petr Hampl, jenž je zároveň jednatelem odbočky České mykologické společnosti Velké Hamry. "Připadá mi, že tolik hřibů tady nikdy nerostlo. Najde je doslova každý, kdo se vydá do lesa" dodal s tím, že příčinu takového stavu si nedokáže vysvětlit. Nabízí se však možnost, že hřiby, stejně jako lišky, začaly růst díky čistšímu životnímu prostředí.
A kam se na houby vypravit? "Rostou v okolí Hamrů, ve Zlaté Olešnici, Vlastiboři, ale například v okolí Prahy a Slaného je to slabší," přidal Petr Hampl několik tipů.
Také vysoko v horách budete pořádný houbařský úlovek hledat marně. Podle lesníků rostou houby zhruba do výšky šest set metrů nad mořem. Vysoko v horách totiž jejich růst zpomalila nižší teplota. Plodnice jsou proto malé a často je slimáci zlikvidují dřív, než je houbaři vůbec objeví.
Ti by se měli v lese chovat ukázněně, a to i při sběru hub. Některé druhy totiž patří mezi ohrožené a jejich sběr je trestný. "Mezi ohrožené houby patří například hřib královský, jehož hlava je nafialovělá, a také hřib bronzový," připomněl Petr Hampl s tím, že oba druhy se vyskytují jen velice vzácně.
Jak dlouho bude období příznivé pro růst hub trvat, mykologové nedokáží přesně odhadnout. Nicméně prudké ochlazení spolu s větrem by houbařské žně ukončilo.

JANA ŠRÁMKOVÁ
Zdroj:Deník Jablonecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů