Pátek, 29. března 2024

Lesy ČR uvítají náměty obcí

Lesy ČR uvítají náměty obcí
Státní podnik Lesy ČR už tradičně spolupracuje s obcemi prostřednictvím lesních správ, a to jak na krátkodobých projektech, tak v rovině trvalé kooperace. Jakkoli spolupráce s obcemi funguje a má své výsledky, rádi bychom ji ještě prohloubili, protože je přínosná nejen pro obce a lesy, ale také pro všechny návštěvníky lesů.

Velmi důležitou a osvědčenou formou spolupráce Lesů ČR a obcí je odborná správa lesů, kdy prosazujeme zásady trvale udržitelného hospodaření a rozvíjíme možnosti turistického využití lesa. Tuto spolupráci naše lesní správy nabízejí stále většímu počtu obcí. Lesy ČR obcím aktivně pomáhají při udržování lesů, omezují rozšiřování tzv. invazních typů rostlin, podílejí se na likvidaci černých skládek apod. A připomínám i přímou finanční pomoc obcím na sanaci škod způsobených povodněmi. Velmi podstatné jsou z našeho pohledu tzv. mimoprodukční funkce lesa, které prosazujeme a podporujeme právě také prostřednictvím spolupráce s obcemi. Významně se tak podílíme na rozvoji turistického zázemí a projektech typu obnovy cyklostezek, budování naučných stezek či výstavby vyhlídkových nebo odpočinkových míst. Jde o projekty, které významně zvyšují turistickou atraktivitu celé lokality. Lesy ČR se na podobných projektech podílejí nejen odborným personálním zázemím, ale i finanční podporou (Program 2000).

Aktuálně se Lesy ČR snaží komunikaci ještě zlepšit pomocí internetových stránek www.lesycr.cz. Na nich se na nás mohou se svými připomínkami či náměty obracet zástupci obcí i občané. Výrazně jsme rovněž zintenzívnili spolupráci s Klubem českých turistů, s nímž uskutečňujeme řadu projektů, a který se tak stává atraktivním partnerem i pro mnohé obce. Tím spíše, že obce dokáží stále častěji pro financování projektů využívat peníze ze strukturálních fondů EU. Uvítáme tedy z jejich strany další návrhy či náměty na možnou spolupráci na zajímavých záměrech.

AUTOR: FRANTIŠEK KONÍČEK
generální ředitel Lesy ČR, s. p.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů