Středa, 24. dubna 2024

Státní Lesy vyhlásí zakázky za miliardy

Státní Lesy vyhlásí zakázky za miliardy

Na přelomu roku vypuknou možná v polovině všech českých lesů "manévry" s přesunem těžařské techniky i lidí. Na několik týdnů se často těžba i zastaví.
Rozhodl o tom v pátek státní podnik Lesy ČR, firma s šedesátimiliardovým majetkem a stamiliónovými ročními zisky. Šéf Lesů František Koníček po jednání se soukromými firmami potvrdil: Už v září vypíše nové tendry na lesnické práce pro celé své území - to je přes polovinu porostů v republice. Většina dosavadních smluv totiž stojí na neplatných tendrech. Ty se neřídily zákonem o zadávání veřejných zakázek.
Nové smlouvy na zakázky, jež dosáhnou celkem několika miliard korun, začnou platit od 1. ledna.
Většina firem tvrdí, že změna smluv způsobí výpadek v dodávkách dřeva. Státní podnik, situaci tak černě nevidí.

Bude dost dřeva?

Soukromé firmy pro Lesy těží většinu dřeva. Podniky, jimž doběhnou staré smlouvy, začnou od poloviny prosince z dosavadních zakázek stahovat lidi i techniku. V lednu se na tato místa zase budou stěhovat vítězové nových tendrů.
"Tato obrovská výměna všech strojů a tisíců pracovníků potrvá do půlky února. Těžba dřeva je ohrožena dvouměsíčním výpadkem," upozorňuje Jiří Kořínek, ředitel České asociace podnikatelů v lesním hospodářství (ČAPLH), jež zastupuje většinu firem.
"Urychlené vypsání tendrů bude mít nedozírné následky," varuje také Miloš Balák, šéf konkurenčního Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství (SPLH).
V republice je přitom v poslední době po dřevě doslova hlad. Vyrostly nové pily i celulózky, jimž už dnes dodávky nestačí. "Dřevo už o víc než deset procent podražilo, a přitom stále máme nedostatek," potvrdil nedávno František Vomočil, manažer rakouské společnosti Stora Enso Timber, jež v Česku vlastní největší pily.

Těžba do zásoby

Před potížemi z rychlého vypsání tendrů přitom varoval i Koníček. Chtěl je vyhlásit až začátkem příštího roku a dát pak podnikům až do listopadu čas na přípravu. Tahle varianta však neprošla. "Nedostatek dřeva na přelomu roku sice hrozí, ale můžeme se na něj připravit. Především zvýšením těžby do zásoby teď na podzim. Apeluji také na firmy, aby ve vlastním zájmu přesuny co nejvíc urychlily," říká.

Satisfakce pro CE Wood

Koníčka přitlačila k rychlejšímu řešení vedle antimonopolního úřadu i největší soukromá lesnická firma CE Wood.
Poté, co úřad označil tendry za nezákonné, rozdělili se podnikatelé na dvě hlavní skupiny. ČAPLH chtěl nová výběrová řízení, ale až po přechodném období. SPLH, jenž zastupuje nejúspěšnější firmy z nezákonných tendrů, odmítal vypsání nových řízení úplně.
Ovšem CE Wood tendry od počátku zcela bojkotoval. Po verdiktu antimonopolního úřadu začal podávat žaloby na konkrétní smlouvy firem se státními Lesy. Smlouvy totiž musí zrušit až soudy, rozhodnutí antimonopolního úřadu k tomu nestačí.
Šéf Lesů firmám slíbil přechodné období, pokud se mezi sebou nebudou vzájemně napadat a nenapadnou za pokračování v nezákonných smlouvách ani Lesy. Taková dohoda se nepodařila. "Nezákonné smlouvy přece nemohou platit," zdůrazňuje šéf CE Woodu Ivan Doubrava.
Koníček nakonec nechtěl riskovat, že bude mít "na krku" další žaloby. Pravidla nových tendrů vyhlásí koncem týdne.


Výběrová řízení Lesů ČR

Tendry budou vyhlášeny v září, smlouvy z nich začnou platit 1. ledna.
Jsou na lesnické práce, od zalesňování po těžbu, které pro státní podnik zajistí soukromé firmy.
Nové smlouvy nahradí veškeré předchozí, týkají se tak poloviny všech lesů v republice.
O smlouvy v celkové hodnotě několika miliard korun se budou ucházet desítky lesnických firem.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů