Pátek, 29. března 2024

Dříví se v lesích krade ve velkém

Dříví se v lesích krade ve velkém

Po zdražení uhlí a plynu se vrátila značná část venkovských domácností opět k vytápění domů dřevem. Zvýšený zájem lidí o palivové dřevo, i když mírně podražilo, ale nejsou schopni lesníci uspokojit. Výsledkem jsou masivní nájezdy zlodějů dřeva do lesů. Dříví se krade ve velkém.

9.10. 2006 04:02

Falešní dřevorubci si berou do lesů nejen sekery, ale i motorové pily, hydraulické nakladače a náklaďáky.

"Pokud si chalupář odnese tři kuláče do krbu, tak to ani nezaznamenáme. Horší jsou případy, kdy přes noc přijedou s nákladním autem i s hydraulickou rukou a naloží si třicet kubíků. I tohle je bohužel častý jev," řekl Právu lesní správce ze společnosti Lesy ČR Mělník Zdeněk Žára. Stejnou zkušenost mají lesníci na celém území republiky.

Dřeva je málo

Podle kvality a druhu dřeva se cena palivového dříví pohybuje zhruba v rozmezí 300 až 500 korun za metr krychlový kulatin. "Cena oproti loňsku vzrostla o 10 až 50 korun za metr podle druhu," uvedl Žára. V Polesí Křivoklát ale třeba prodávají dřevo za 380 korun za metr, vloni bylo o 100 korun lacinější. Protože dřeva není mnoho, musí se podle lesníků objednávat na měsíce dopředu.

"Prodat dřevo jako palivo není efektivní a je to to poslední, co chceme. Snažíme se prodat lepší kvalitu a teprve to, co už opravdu nejde jinak zpracovat, se prodává jako palivo," uvedl lesník na jedné z pil na Mladoboleslavsku.

Krádež za sto tisíc

Jihomoravští policisté od minulého týdne vyšetřují masivní krádeže dřeva ve Vranově u Brna a u Adamova. " Neznámý pachatel najel s nákladním autem do lesa a odvezl sedmatřicet smrkových kulatin dlouhých dvanáct metrů, které měli lesníci nachystané na začátku lesa u hlavní silnice nedaleko Vranova. Před tím přišli o jiných deset kubíků dřeva, které měli nachystané mezi Bílovicemi nad Svitavou a Adamovem," uvedl Aleš Mergental z policie pro Brno - venkov.

Kdo si odvezl nachystané klády v hodnotě téměř sto tisíc korun, se snaží policisté sice vypátrat, ale podle lesníků to není jednoduché. "Letos registrujeme mnohem více krádeží dřeva z lesů než dříve. Všechny případy předáváme policii, bohužel jen velmi málo se jich podaří objasnit," řekl Právu ředitel jihočeského inspektorátu Lesů České republiky Karel Trůbl.

Kubík za 20 korun

Podle policistů lidé najíždějí do lesů s menšími nákladní vozy či přívěsy, i když si dřevo mohou legálně odkoupit. Mnoho lesních správ totiž nabízí lidem, kteří mají zájem o palivové dříví, že si sami mohou ve státních lesích pokácet a odvézt označené stromy. Na Vsetínsku za kubík takto získaného smrkového dřeva zaplatí zájemce kolem 20 korun. Podmínkou je, že musí uklidit také větve. Každý rok využívá této možnosti několik desítek lidí.

Podle Josefa Dobeše, lesního správce ve Vsetíně, se případy krádeží palivového dříví na Vsetínsku neobjevují. "Cena, za kterou ho státní lesy prodávají, je natolik nízká, že se nikomu nevyplatí těžit v lesích načerno a riskovat pokutu," řekl lesník Právu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů