Pátek, 19. dubna 2024

Vlastníci lesů mohou přijít o milióny

Vlastníci lesů mohou přijít o milióny

Pokud by Evropská unie (EU) schválila nový český Program pro rozvoj venkova (PRV) v jeho současné podobě, přijdou čeští vlastníci lesů o milióny korun z jejích dotací. Vinu na tom mají spory mezi ministerstvy životního prostředí (MŽP) a zemědělství (MZ).
Nová verze PRV pro roky 2007 až 2013, jíž vláda schválila v srpnu a která počítá s podporou EU ve výši 73 miliard korun, zařazuje mezi podmínky pro získaní dotace pravidlo, aby lesnické firmy ponechaly určité množství stromů na hektar k zetlení. To lesníci považují za nepřijatelné.
Podle předsedy Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství při Asociaci krajů ČR Miloše Baláka by vše vedlo ke zbytečnému nárůstu byrokracie, mimo jiné kvůli nutnosti vést evidenci mrtvého dřeva. „Nehledě na to, že se mohou šířit hmyzí škůdci a vznikat hmyzí kalamity,“ řekl Právu Balák.
Místopředseda Asociace soukromých zemědělců ČR Jan Votava zase uvedl, že by nová norma ztížila přístup do lesa i normálním lidem. „Kdyby chtěli jít na houby nebo sbírat borůvky, tak by lesem ani neprolezli,“ konstatoval.
Podle něj při navržených podmínkách vlastníci lesů raději vsadí na větší prodej, než aby usilovali o dotace. „Sám obhospodařuji 600 hektarů lesa a spočítal jsem si, že bych za deset let přišel o skoro deset miliónů korun,“ řekl Právu Votava.
Podmínku ponechat pět stromů na hektar k dožití připravilo MŽP. „Náš požadavek ale MZ zapracovalo šířeji, než jsme chtěli. K chybě nedošlo naší vinou,“ řekla Právu Jarmila Krebsová z tiskového oddělení MŽP. „Musím trvat na tom, že jsme žádnou z navrhovaných podmínek MŽP z naší vůle nerozšířili,“ bránil se mluvčí MZ Hugo Roldán.
„Ať už to tam dostal kdokoli, v původním návrhu žádné ponechání stromů k zetlení nebylo,“ uvedl Votava. Odborníci obou úřadů se sejdou do 14 dnů k dohodě nad konečnou verzí PRV. Tu pak Česko předloží Bruselu ke schválení.

Zdeněk Nevělík

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů