Pátek, 19. dubna 2024

Až pětimiliardovou arbitráží hrozí Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství

Až pětimiliardovou arbitráží hrozí Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství

Až pětimiliardovou arbitráží hrozí Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství. Jde jim o dlouhodobé smlouvy, které s nimi chtějí ukončit i státní Lesy ČR. Antimonopolní úřad totiž rozhodl, že byly uzavřeny v rozporu se zákonem. Podnikatelé ale tvrdí, že na jejich základě už investovali stovky milionů korun.Všechno začalo na jaře letošního roku, kdy Úřad pro ochranu hospodářské soutěže rozhodl, že smlouvy mezi státními Lesy ČR a soukromými podnikateli byly uzavřené v rozporu se zákonem. Státní podnik je nyní chce nahradit novými kontrakty od 1. ledna. Firmy ale trvají na jejich dodržení. Moderátor (Michal Schuster)

Miloš Balák, Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství:Podle nás lze smlouvy zrušit jedině po dohodě obou partnerů nebo podle rozhodnutí soudu. Takto tyto smlouvy skutečně zrušeny nebyly.

Představitelé státních lesů tvrdí, že jde o jediný možný zákonný postup. Podle rozhodnutí antimonopolního úřadu musejí uvést všechny smlouvy do stavu, který neodporuje českým zákonům.

Tomáš Vyšohlíd, tiskový mluvčí Lesy ČR:Žádná jiná zákonná možnost v tuto chvíli pro Lesy ČR neexistuje.

Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství zastupuje asi 20 soukromých firem s více než 5 000 zaměstnanci. Pokud s nimi státní lesy rozváží stávající smlouvy, hrozí masivním propouštěním.

Jan Macháč, Wotan Forest Service:Zaměstnáváme asi 2 700 lidí. Jejich pracovní místa budou ohrožena.

Miloš Balák, Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství:Dále to pro nás znamená jednoznačně obrovské finanční ztráty, protože společnost musela investovat do techniky.

Tomáš Vyšohlíd, tiskový mluvčí Lesy ČR:Objem lesnických prací zůstane zachován. Může dojít pouze k přesunu pracovníků dle toho, které firmy uspějí ve veřejné soutěži.

Případná arbitráž by podle představitelů sdružení směřovala na stát kvůli tomu, že neochránil jejich investice. Arbitráž je podle Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství poslední možností. O celé situaci chtějí ještě v příštích dnech jednat s úřadující ministryní zemědělství.

Zdroj: Agris

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů