Úterý, 23. dubna 2024

Pražské lesy potřebují šetrné zacházení

Pražské lesy potřebují šetrné zacházení

Růst Prahy do plochy i počtu obyvatel ukazuje na velkou důležitost příměstských lesů a současně na jejich zvyšující se ohrožení. Jen města s dobře přístupnými svěžími a zelenými parky a lesy poskytují dostatečnou kvalitu života jejich obyvatelům.

Lesy v městském prostředí jsou jednou z mála možností krátkodobé rekreace, relaxace, pobytu a sportování v přírodě. Ovšem nároky na využívání volného času v tomto relativně zdravém a nepoškozeném životním prostředí se různí a mění a do omezeného prostoru vstupují zájmy různých skupin. Mění se požadavky návštěvníků, z nichž někteří zde hledají klid a oázy pro procházky, jiní možnosti pro horská kola, in-line brusle, běhání, venčení psů. Rizikem pro stav lesů je tlak investorů na výstavbu v jejich okolí či jiné rozvojové plány.  Vedle těchto zájmů stojí  samozřejmě a neposledně  zájmy ochrany přírody. Minimální hladina hluku, čistota, ochrana ekosystémů a půd jsou jen některé z podmínek pro zachování lesa jako ekostabilizačního prvku. Je potřeba zajistit podmínky pro výskyt a udržení biologické rozmanitosti živočišných a rostlinných druhů, zajištění retenční schopnosti krajiny, ochrany lokálního klimatu a celkově dobrého stavu pražských lesů, z nichž některé mají statut zvláště chráněných území.

Aby to v pomyslném ringu nebyl boj kdo z koho, je potřeba do značné míry změnit stávající přístup k ochraně a managementu příměstských lesů. Za tímto účelem realizuje Ústav pro ekopolitiku, o.p.s. ve spolupráci s Ústavem pro životní prostředí PřF UK  již druhý projekt, jehož smyslem je zjistit turistické zatížení příměstských lesů a zmapovat s tím spojené negativní vlivy na životní prostředí těchto území. Tentokrát je projekt je zaměřen na dvě území – Ďáblický les a Kamýk.

Bude provedeno opakované zjišťování počtu návstěvníků lesů a dotazníková šetření, která kromě jiného upozorňují občany na specifika ochrany přírody těchto cenných území. Projekt finančně podporuje Magistrát hl. m. Prahy. 

V roce 2003 a 2004 Ústav pro ekopolitiku, o.p.s. realizoval podobný projekt, který se zaměřoval na lokality: Kunratický – Michelský les, Obora Hvězda a Modřanská rokle. Výsledky lze nalézt na stránkách ÚEP www.ekopolitika.cz.

Další informace:

Mgr. Barbora Šafářová                                                          Mgr. Josef Novák

Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.                                                  Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.

tisková mluvčí                                                                       vedoucí projektu

Tel: 224 826 593                                                                   Tel.: 224 828 257

E-mail: barbora.safarova@ecn.cz                                     E-mail: josef.novak@ecn.cz

Více informací o projektu najdete také na www.ekopolitika.cz.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů