Pátek, 29. března 2024

Less drtí lesnickou konkurenci

Less drtí lesnickou konkurenci
Tři čtvrtiny všech zakázek od státní firmy Lesy ČR může získat jediný podnikatel - Jan Mičánek. Jeho firmy v čele se společností Less&Forest totiž v prvním kole drtivě zvítězily nad desítkami ostatních konkurentů. V tendrech jde přitom o zakázky za zhruba šest miliard korun.
"Samotné nás to zaskočilo. Ale přecenili jsme konkurenci, nedala si práci s přípravou," tvrdí Mičánek. Nové tendry na lesnické práce - od zalesňování po těžbu - vypsal státní podnik poté, co ty minulé zrušil antimonopolní úřad kvůli nedodržení zákona o zadávání veřejných zakázek. Státní Lesy jsou jednou z největších firem v zemi, obhospodařují přes polovinu lesů. "Jako jediní jsme podali nabídky na všechny zakázky. Přitom jsem čekal, že tak bude postupovat aspoň dvacet firem," říká Mičánek. Konkurenti si podle něj nenechali zpracovat prognózu vývoje cen dříví. Ceny řeziva mají jít nahoru, to Mičánkovi umožnilo nabídnout Lesům nejlepší ceny.
Vyhráno však ještě nemá. Otvírání obálek s nabídkami bylo jen první fází výběru. Teď následuje posouzení kvalifikace uchazečů včetně nezávislých propočtů, zda se firmy nepodbízejí dumpingovou cenou. "Vítěze pak vybere komise až počátkem prosince," říká šéf Lesů František Koníček.
Do tendrů chce zasáhnout také skupina firem ze Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství. Není největší profesní organizací, ale hájí zájmy firem, jež uspěly ve zrušených tendrech. Teď ovšem o zakázky přijdou. Sdružení proto dalo podnět antimonopolnímu úřadu, aby nové tendry kvůli údajné neprůhlednosti zastavil. "Prozkoumáme to, případné zastavení tendrů bychom oznámili do konce listopadu. Ale jejich podmínky jsme s Lesy konzultovali už před jejich vyhlášením. Pokud se podnik držel našich doporučení, neměl by mít problém," říká předseda úřadu Martin Pecina.
Šéf Lesů Koníček nad stížností skupiny podnikatelů vrtí hlavou. "Průhlednější to už být nemůže. K otvírání obálek s nabídkami jsme nad rámec zákona přizvali i samotné podnikatele. Výsledky mají na internetu. K dalšímu kolu posuzování zveme i zástupce Transparency International."
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů