Čtvrtek, 25. dubna 2024

Karlovarský kraj dal letos miliony na ekologické lesnictví

Karlovarský kraj dal letos miliony na ekologické lesnictví

Karlovy Vary - Přes osm milionů korun vyplatil letos Karlovarský kraj ze svého rozpočtu v příspěvcích na ekologické hospodaření v lesích. V posledním kole rozdělování příspěvků krajská rada doporučila rozdělit přes 817 000 korun, informovala dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Andrea Bocková.

O nejvyšší příspěvek, bezmála o 380 000 korun, požádalo město Jáchymov. Peníze chce využít na obnovu lesů poškozených imisemi, obnovu, zajištění a pěstování lesních porostů a na ekologické a k přírodě šetrné technologie. Stejný účel by měl mít i příspěvek 120 000 korun, o který usilují Lesy Žlutice, s.r.o.

"Konkrétně se jedná o příspěvky na prořezávky či probírky. Obě žádosti spadající do výchovy lesních porostů do 40 let věku. Jedině správnou a včasnou výchovou lze dosáhnout budoucí stability porostu, a tím předejít možným újmám způsobeným větrem, sněhem a podobně," vysvětlil použití peněz krajský radní Luboš Orálek.

O žádostech o příspěvky do 200 000 korun, u nichž není žadatelem obec, už rozhodli krajští radní. Celkem šlo o více než 97 000 korun. O zbývajících příspěvcích v posledním kole žádostí musí rozhodnout zastupitelstvo. V případě schválení návrhu rady kraj letos rozdělí asi 8,7 milionu korun.

Karlovarský kraj má rozlohu 331 541 hektarů, z toho je 140 687 hektarů lesa, což je 42,1 procenta rozlohy. Většinu porostů v kraji obhospodařují Lesy ČR. Celkem jde o 91 200 hektarů. Dalších 17 166 hektarů spravují města a obce a 13 293 hektarů jsou vojenské lesy, které spravuje ministerstvo obrany. Zbývající část lesů vlastní soukromé subjekty.

Pavel Peňás
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů