Sobota, 20. dubna 2024

Lesy ČR zveřejnily většinu výsledků miliardových tendrů

Lesy ČR zveřejnily většinu výsledků miliardových tendrů
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) dnes zveřejnil téměř tři čtvrtiny výsledků tendrů na lesnické práce pro příští rok. Na svých webových stránkách uvádí jména nejúspěšnějších uchazečů tendrů na 208 územních jednotek, o kterých již rozhodla hodnotící komise. O vítězích na zbývajících 70 jednotkách z celkového počtu 278 dosud komise rozhoduje, řekl mluvčí podniku Tomáš Vyšohlíd.

"Kdy budou známé výsledky na zbývajících jednotkách, nelze v tuto chvíli odhadnout," řekl Vyšohlíd. LČR již dříve oznámily, že výběrová řízení dokončí do konce letošního roku. Po ukončení hodnocení podnik zveřejní podle Vyšohlída i cenové nabídky jednotlivých firem, dnes na webových stránkách zveřejnil pouze jejich bodový zisk a pořadí. "Smlouvy s vítězi výběrových řízení podepíšeme během ledna 2007," řekl Vyšohlíd.

Do tendrů se přihlásilo 113 firem, které podaly 933 nabídek. Předpokládaná hodnota výběrových řízení přesahuje šest miliard korun.

LČR začaly obálky s nabídkami otevírat 14. listopadu. Podle nových smluv platných jeden rok by se mělo začít pracovat 1. ledna, během příštího roku LČR plánují vyhlásit takzvané střednědobé tendry na nejméně tři roky, smlouvy z nich by platily od ledna 2008.

Nervozitu do tendrů vnesl v pátek svým rozhodnutím Krajský soud v Brně, který kvůli procesním chybám zrušil jedno z rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), podle kterého se LČR musí řídit zákonem o zadávání veřejných zakázek. Rozsudek brněnského soudu se týká 16 firem ze Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství (SPLH) a ÚOHS musí ve věci znovu rozhodnout. Podle náměstkyně předsedy ÚOHS Jindřišky Koblihové by úřad mohl ve věci dát stanovisko ještě do konce letošního roku. LČR práce na hodnocení nabídek v tendrech nepřerušily. Antimonopolní úřad se také zabývá dalším podnětem SPLH. Firmy chtějí, aby úřad současné tendry pozastavil, anebo vydal předběžné opatření, které by LČR znemožnilo podepsat s vítězi výběrových řízení smlouvy.

LČR patří zhruba polovina lesů v Česku. Antimonopolní úřad letos rozhodl, že firma musí na lesnické práce vyhlašovat tendry podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Do té doby se LČR zákonem neřídily. Po verdiktu ÚOHS Lesy na všechny plochy vyhlásily soutěže, jejichž vítězové by měli být známí do konce prosince. Nynější tendry kritizují zejména firmy ze SPLH, které zakázky z tendrů z let 2004 a 2005 získaly.

Zdroj: Financninoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů