Čtvrtek, 25. dubna 2024

Lesní společnost chová i skot

Lesní společnost chová i skot
Během čtrnácti let se lesnická firma Uniles vypracovala mezi desítku největších podniků v oboru. Letos už počítá s půlmiliardovými tržbami. K vítězství v anketě Firma roku za Ústecky kraj ji ale vyneslo i to, že se snaží při práci také důsledně dodržovat ekologická pravidla. A to nejen ta formální - firma získala prestižní ekologické certifikáty, ale i ta nepsaná.
"Školíme lidi k tomu, aby byli k lesu maximálně šetrní. U traktorů třeba používáme biologicky odbouratelné oleje," vysvětluje ředitel společnosti Libor Vaněček.
Specialitou Unilesu je zemědělská výroba, která také souvisí s ekologií. Firma chová skot masného plemene limousine, a to na pastvě "bez chemie", takže výsledným produktem je biohovězí. "Když není v lese sezóna, využijeme pracovní síly právě v zemědělství," říká Vaněček. Další z celkem 350 zaměstnanců firmy se zase věnují další takříkajíc přidružené výrobě - zahradnictví.
Nosným programem firmy je ale přece jen péče o les a těžba dřeva. Uniles se přitom snaží i o export řeziva. Polotovary vyváží do řady evropských zemí. V poslední době pronikl třeba až do Indonésie. Tam požadují speciálně upravené polotovary ze dřeva listnatých stromů k nejrůznějšímu využití ve stavebnictví.
"Vývoz pro nás zatím není rozhodující, ale pořád roste a rozšiřujeme díky němu i sortiment," dodává Vaněček.
Uniles pracuje stejně jako většina dalších lesnických firem i pro státní podnik Lesy ČR. Firma sice není na těchto zakázkách existenčně závislá, ale významné jsou.
Za práce pro Lesy dostala loni kolem osmdesáti miliónů korun. Kromě toho vydělává i na následném prodeji dřeva, jež podle smlouvy od státního podniku odkupuje.
Zhruba šedesát procent současných zakázek pro Lesy však vychází z výběrových řízení uskutečněných v loňském roce, o jejichž platnosti se dodnes vedou právní spory.
"Kvůli vyjasnění situace kolem platnosti smluv z loňských tendrů jsme podali žalobu. Chceme aby o tenderech definitivně rozhodl soud. Do doby, než rozhodne, považujeme smlouvy z loňských tendrů za nepochybně platné," prohlašuje Vaněček.
I proto se Uniles nakonec nezúčastnil nového výběrového řízení, které státní Lesy vypsaly letos na podzim. "Probíhající veřejnou soutěž státních Lesů považujeme za právně nesmyslné a pro Lesy škodlivé rozhodnutí. Tento krok situaci ještě více znepřehlední. Nese s sebou riziko ohromných škod, placených následně tímto státním podnikem," hodnotí šéf firmy spornou situaci, která dnes hýbe celým oborem.
Uniles je přesvědčen, že i současné turbulence na lesnickém trhu ustojí. "Naše firma je už od vzniku v roce 1992 stabilní, nemění se majitelé, velké změny neproběhly ani v managementu," připomíná Vaněček s tím, že taková stabilita není v lesnické konkurenci obvyklá.
Na rozdíl od jiných lesnických firem se Uniles také snaží vyplácet svým akcionářům dividendy. "Máme vedle několika větších majitelů ještě asi 250 drobných vlastníků z kupónové privatizace. Když máme zisk, myslíme i na ně, nikoho nevyvlastňujeme," dodává ředitel Unilesu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů