Pátek, 29. března 2024

Ekologové varují, že poženou věc do Bruselu

Ekologové varují, že poženou věc do Bruselu

ŠUMAVA - Osm let poté, co ekologové zabránili vlastními těly v kácení schnoucích smrků v Trojmezenském pralese, je tato unikátní přírodní lokalita opět v ohrožení.

Nebezpečí zkázy tentokrát přichází z Rakouska.

Trojmezenský prales se totiž nachází na horském hřebeni těsně u hranice s Německem a Rakouskem. Problém je v tom, že zatímco na českém území se nachází přísně chráněné pralesní území, za hranicí v obou státech se rozkládají jen běžné hospodářské lesy. Kvůli kůrovcové kalamitě provádí rakouský vlastník lesa v posledních měsících plošné kácení napadených stromů. Výsledkem jsou rozsáhlé holiny. Protože jde o lokality v nadmořské výšce okolo 1300 metrů, odlesnění návětrné strany hřebene uvolní cestu silným západním větrům. Ty pak způsobují rozsáhlé polomy na české straně.

Nahoře na hřebeni Trojmezné je dnes neudržitelný stav, který nemůže pokračovat už ani rok, varoval v rozhovoru pro časopis Šumava (vydává jej Správa Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava) Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Právě on byl jedním z iniciátorů blokády před osmi lety, kdy se spolu s dalšími dvěma stovkami dobrovolníků přivazovali ke staletým smrkům, aby tak zabránili jejich pokácení. Viníkem současného stavu jsou podle Bláhy především pracovníci ministerstva životního prostředí, kteří v mezistátním jednání s Rakouskem a Německem před dvěma roky v tomto ohledu vyjednali pro ČR nevyhovující podmínky.

Podle Bláhy je ale pokračování současného stavu nemožné. Hrozí totiž, že silné větry postupně rozvrátí pralesní porosty. Proto Hnutí Duha požaduje co nejrychlejší obnovení jednání s rakouskou stranou. Pokud k tomu nedojde do tří měsíců, podají ekologové příslušný podnět Evropské komisi do Bruselu.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů