Pátek, 29. března 2024

Gandalovič chce zrychlení těžby v poničených lesích

Gandalovič chce zrychlení těžby v poničených lesích

Kvůli rozsáhlým polomům po větrné smršti navrhne ministr zemědělství Petr Gandalovič vládě, aby povolila zrychlený režim těžby dřeva. Vichřice ve státních lesích poničila podle ministra zhruba pět miliónů metrů krychlových dřeva, což je přes 70 procent ročního objemu těžby, tedy v tržbách odhadem přes šest miliard korun.

PRAHA - S mimořádnou částkou na likvidaci ale Gandalovič nepočítá. Řekl to v neděli na setkání s novináři po svém návratu z inspekční cesty a v diskusním pořadu televize ČT24.

Větrná smršť způsobila v lesích státního podniku Lesy České republiky největší kalamitu v historii firmy. Podle odhadů z pátku poničil vítr nejméně čtyři milióny metrů krychlových dřeva. "Věřím, že to Lesy ČR zvládnou samy," řekl Gandalovič na dotaz, zda se nepočítá s uvolněním mimořádné finanční pomoci ze státních zdrojů.

"I z kalamitního dřeva mají LČR výnos, i když nižší než při plánované těžbě," řekl mluvčí LČR Tomáš Vyšohlíd. Dodal, že finanční dopad kalamity bude podnik schopen vyčíslit po sečtení a vyhodnocení dat ze všech postižených regionů.

LČR za prvních devět měsíců loňského roku zvýšily hrubý zisk meziročně o 51 procent na 1,7 miliardy korun. Výkony podniku vzrostly o 48 procent na 6,9 miliardy korun.

Smlouvy s těžařskými společnostmi

Situace v lesích je těžší kvůli problémům se smlouvami s těžařskými společnostmi. "Se smlouvami je v jednotlivých oblastech krize. Tam, kde je kalamita největší, musíme postupovat zrychleným řízením," uvedl. I při použití případného zkráceného řízení pro veřejné zakázky ovšem zaberou tendry řádově dva až tři týdny.

K hlavním prioritám bude v lesích zabránit kůrovcové kalamitě. I při zrychlených postupech se ale útoku kůrovců, který přichází s jarem, zabránit zcela nepodaří. "Vytěžit hmotu do doby, než kůrovec zahnízdí, tak to samozřejmě schopni nejsme," řekl Gandalovič.

V soukromých lesích by poškození mělo podle Gandaloviče být mnohem nižší, přibližně 30 procent rozsahu Lesů ČR. Důvodem je, že Lesy ČR mají více majetku v pohraničí, které bylo postiženo více.

Gandalovič k odhadům škod připomněl, že těžba kalamitního dřeva je více nákladná. Gandalovič také očekává zhruba desetiprocentní dopad na ceny dřeva. Situaci v poničených lesích by mohlo zhoršit silné sněžení, které meteorologové předpovídají na nadcházející dny. "Mnoho z polovyvrácených stromů by mohlo ještě padnout pod tíhou sněhu. Hrozí i velké poškození z námrazy," řekl Vyšohlíd.

Lidé by nyní do lesů vůbec neměli vstupovat. "Návštěvy lesů důrazně nedoporučujeme. Pád vývratů, větví a celých nalomených stromů stále hrozí," řekl Vyšohlíd.

http://www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů