Pátek, 29. března 2024

Nezdravé lesní hospodaření – větší škody při vichřici

Nezdravé lesní hospodaření – větší škody při vichřici

Vytváření vykácených holin v lesích a nadměrná výsadba smrku zvětšují škody při velkých vichřicích, varovalo dnes Hnutí DUHA. Ekologická organizace připomněla, že vláda musí přijít s razantní reformou lesního zákona a změnit pravidla lesnických dotací tak, aby zajistily zdravější hospodaření.

Holiny, které vznikají při těžbě, otevírají větru cestu dovnitř okolních porostů. Stromy na okrajích vykácených ploch potom při vichřicích padají dál jako domino. Takzvaná výběrová těžba po jednotlivých stromech nebo malých skupinách by škody omezila. Přesto je každý rok holosečně vytěženo asi 15 000 hektarů českých lesů.

Smrky, které mají velmi mělké kořeny, jsou náchylnější na vítr. Ale dodnes se u nás sází více smrku než všech listnáčů dohromady. Přitom správný podíl tohoto stromu činí pouhých 11 % – v přirozeném složení převažují duby, buky a jedle, tedy stromy s hlubokými kořeny.

Hnutí DUHA prosazuje reformu lesního zákona, která by vyloučila holosečné kácení a vyžadovala výsadbu místních druhů stromů. Navrhuje také, aby stát vyplácel lesnické dotace pouze těm majitelům lesů, kteří jsou ochotni dobrovolně přistoupit na několik základních pravidel zdravého hospodaření – i když je zákon ještě nevyžaduje. Vláda zatím plánuje vyplácet subvence plošně. Ministr zemědělství Petr Gandalovič má poslední příležitost změnit dotační pravidla v Programu rozvoje venkova, který má zanedlouho odeslat Evropské komisi.

Více než 290 vědců a odborníků ve stanovisku z loňského května varovalo, že špatné hospodaření včetně holosečného kácení a nadměrné výsadby smrku zhoršuje zdravotní stav českých lesů.

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl:

„Vichřice, polomy a vývraty při vichřicích byly a budou. Nevyhneme se jim ani sebelepší péčí. Ale nezdravé hospodaření v lesích zbytečně zvětšuje škody. Holosečné kácení – namísto výběrové těžby – otevírá větru cestu dovnitř lesa a výsadba umělých smrčin způsobuje, že u nás nadále převažuje tento mimořádně náchylný druh stromu s velmi mělkými kořeny. Důsledky může vidět každý, kdo se po odvolání nouzového stavu, až bude bezpečněji, projde kusem bukového a kusem sousedního smrkového lesa. Vláda proto musí konečně připravit dlouho odkládanou reformu lesního zákona, která zajistí zdravé hospodaření. Ministři by rovněž měli změnit lesnické dotace tak, aby milionové subvence od státu nedostávali majitelé, kteří pokračují v nezdravém hospodaření. K tomu má Petr Gandalovič právě teď poslední příležitost.“

Kontakt:      

Jaromír Bláha, telefon 731 463 929, email jaromir.blaha@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů