Úterý, 16. dubna 2024

Příručka pro ekovýchovu „Tajemství lesa“ je na světě

Příručka pro ekovýchovu „Tajemství lesa“ je na světě

Na počátku letošního roku vydala 01/71. ZO ČSOP Koniklec za podpory Magistrátu hlavního města Prahy, Ministerstva životního prostředí a Městské části Praha 3 publikaci „Tajemství lesa“, která je vyústěním stejnojmenného projektu, který probíhal od září 2004 nejprve v dětském oddíle Koniklec a později v družinách několika základních škol na Praze 3. Jejím účelem je sloužit jako inspirace pro práci v dětských oddílech a ekologických organizacích pracujících s dětmi a mládeží.

Publikace částečně navazuje na brožuru „Homo sapiens sapiens aneb jeden rok ekovýchovy v oddíle mladých ochránců přírody Koniklec“. Na rozdíl od ní je ale určena pro širší okruh čtenářů a naopak téma se zúžilo pouze na ekosystém lesa. „Vycházeli jsme z toho, že na modelovém příkladu dětem známého ekosystému lesa lze dobře ukázat řadu ekologických zajímavostí, souvislostí a pojmů“, říkají její autoři Alice Wollerová a Lukáš Koucký.  Je v ní také mnohem více originálních neokoukaných her a tvořivých úkolů pro děti.

Ke vzniku celého projektu daly podnět také některé školy, které navštěvují Ekocentrum Koniklec a chtěly by žákům nabídnout více, než izolovaný dvouhodinový ekoprogram. Cílem projektu není jen seznámit děti s ekosystémem lesa (a základy ekologie obecně), ale hlavně v nich probudit zájem o přírodu a zlepšit vztah k životnímu prostředí vůbec.

Více informací o Ekocentru Koniklec, projektu Tajemství lesa i této publikaci, naleznete na csop.koniklec.cz.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů