Čtvrtek, 28. března 2024

V Běchovicích vznikne nový lesopark

V Běchovicích vznikne nový lesopark
Les na východním okraji Prahy bude mít rozlohu zhruba 45 hektarů. "Náklady na jeho zřízení budou zhruba 12 milionů korun," řekl po včerejším jednání městské rady její člen zabývající se životním prostředím Petr Štěpánek ze Strany zelených.
 Magistrát podle rozhodnutí radních vykoupí klíčový pozemek, který se nachází téměř uprostřed plánovaného lesoparku. "Svou polohou je pozemek důležitý pro vedení několika cest. Lesopark Vinice bude největším zalesňovaným územím v Praze za posledních 35 let," uvedl Štěpánek.
Pokud koupi potvrdí i zastupitelé, magistrát získá parcelu o rozloze přes 16 tisíc metrů čtverečních zhruba za 1, 4 milionu korun. Budoucí lesopark bude důležitý i kvůli rozsáhlé bytové výstavbě v této městské části. Noví obyvatelé rychle rostoucího vilového sídliště tak budou mít k dispozici ideální místo k rekreaci a odpočinku. Nový les vznikne ve třech etapách, z nichž první se plánuje na jaro příštího roku. Na podzim by pak mohly být vysázeny stromy na dalších plochách. Úplné dokončení lesoparku ovšem není jisté. Důvodem je nevyjasněný spor o jednu parcelu, na které se má budoucí les nacházet. Na území hlavního města se nachází 11 přírodních parků, které zaujímají zhruba 20 procent z celkové rozlohy města. Celková výměra zahrad, parků a parkových ploch v majetku města Prahy činí více než 2600 ha. V pražských uličních stromořadích se nachází přibližně 26 tisíc stromů.

Zdroj: http://praha.zeleni.cz/
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů