Čtvrtek, 18. dubna 2024

Firmy začaly likvidovat kalamitu ve státních lesích

Firmy začaly likvidovat kalamitu ve státních lesích
Vítězové tendrů na likvidaci kalamity ve státních lesích začali těžit popadané dříví. Státní podnik Lesy České republiky (LČR) výsledky tendrů oznámil v pondělí a již s vítěznými firmami podepsal smlouvy. Řekl to mluvčí LČR Tomáš Vyšohlíd. Práce se týkají lokalit, kde platil vládou vyhlášený nouzový stav a celkem jde o těžbu více než 3,3 milionu metrů krychlových dřeva.

Největší část zakázek získala společnost Less & Forest podnikatele Jana Mičánka. Ze 140 územních jednotek Less & Forest vyhrála na 25. Less & Forest bude těžit i nejvíce dříví, z kalamity by měla zpracovat asi pětinu. Druhou nejúspěšnější firmou podle počtu získaných jednotek je společnost LST, která uspěla na devíti jednotkách. Třetí nejúspěšnější je se sedmi získanými jednotkami společnost Lesy Hluboká nad Vltavou.

Podle objemu dříví je na druhém místě firma Jihočeské lesy České Budějovice, která by měla těžit asi 15 procent kalamity. Na třetím místě je Lesní společnost Stříbro s asi sedmi procenty těžby. Celkem se o kalamitní zakázky podělí přes 50 subjektů.

"Smlouvy máme podepsané. V lesích již pracujeme a přesunujeme do nich další kapacity. Termín likvidace kalamity do konce června vidíme jako reálný," řekl ředitel Lesní společnosti Hradec Králové Ladislav Brouček. Jeho firma získala tři jednotky na lesních správách Hořice, Nové Město na Moravě a Ledeč nad Sázavou.

Těžební práce nyní zahajuje i společnost Lesy Hluboká nad Vltavou. "Varianta těchto tendrů nemusela vůbec nastat, kdyby platily původní smlouvy na práce v lesích. Takto se kvůli nesystémovému postupu LČR ztratil celý měsíc," řekl ředitel hlubocké firmy Miloš Balák.

Vládní opatření nouzového stavu, které skončilo o půlnoci z pondělí na úterý, umožnilo LČR rychlé vyhlášení takzvaných neformálních tendrů mimo režim veřejných zakázek. Smlouvy LČR s firmami uzavřely pouze na těžbu a prodej kalamitního dřeva včetně úklidu klestu. Rychlá těžba je nutná hlavně proto, aby se předešlo riziku rozšíření kůrovce.

Po vichřici z poloviny ledna zůstalo ve státních lesích nejméně pět milionů metrů krychlových polomů. Představuje to přibližně dvě třetiny letošní plánované těžby LČR a největší kalamitu v historii firmy. Úplná likvidace kalamity bude podle představitelů LČR trvat zřejmě celý rok.

Lesnické firmy od konce prosince v porostech spravovaných LČR zatím nepracovaly, protože dosud nebyly podepsány smlouvy z tendrů pro letošní rok. Důvodem jsou lhůty v zákoně o zadávání veřejných zakázek a také stížnosti některých společností k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

O postupu v oblastech, kde nebyl vyhlášen nouzový stav a práce v lesích stále stojí, LČR teprve rozhodnou. Podle serveru Aktualne.cz by v úvahu mohlo přicházet zrušení tendrů na letošní práce nebo úprava znění připravených smluv. Kalamita totiž zcela změnila možnosti těžby dřeva v lokalitách poškozených orkánem i na ostatním území státních lesů.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů