Pátek, 29. března 2024

Generální ředitel Lesů ČR František Koníček rezignoval

Generální ředitel Lesů ČR František Koníček rezignoval
Generální ředitel státního podniku Lesy České republiky (LČR) František Koníček rezignoval. Řekl to mluvčí podniku Tomáš Vyšohlíd. Podnik, který se od roku 2004 potýká s problémy kolem tendrů na lesnické práce, Koníček řídil od loňského června.

Důvody Koníčkova odstoupení mluvčí podniku nekomentoval. "Rezignaci (Koníček) předal ministrovi zemědělství Petru Gandalovičovi, který ji přijal," řekl pouze. Vyjádření Koníčka zjišťuje.

Lesy České republiky stále nemohou vybřednout ze sporů o tendry na lesnické práce za několik miliard. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dnes oznámil, že vydal několik předběžných opatření, kterými zmrazil výsledky loňských tendrů do doby, než rozhodne o jejich zákonnosti. Podnik nedávno kvůli větrné kalamitě přidělil zakázky na vytěžení popadaných stromů ve zkráceném režimu, těch se ale verdikt netýká. Lesy trvají na tom, že všechny kroky které ohledně tendrů učinily, byly v souladu se zákonem.

Tendry vypsal státní podnik loni v říjnu. Reagoval tak na rozhodnutí ÚOHS, že musí jako veřejný zadavatel postupovat podle zákona o veřejných zakázkách. Lesy tak dosavadní smlouvy vypověděly a začaly hledat firmy, se kterými chtěly podepsat smlouvy od 1. ledna 2007. Do výběrových řízení se přihlásilo 113 firem, asi na 43 procentech územních jednotek vyhrála firma LESS & FOREST. Kvůli posunutí některých termínů ale LČR dosud smlouvy neuzavřely.

Koníček byl od roku 2003 čtvrtým ředitelem LČR, kterým patří asi polovina lesů v zemi. V září 2003 tehdejší ministr zemědělství Jaroslav Palas odvolal dlouholetého šéfa LČR Jiřího Olivu a novým jmenoval Kamila Vyslyšela. Vyslyšel vypsal kontroverzní tendry na lesnické práce, které vyvolaly mezi lesnickými firmami velkou nevoli.

Vyslyšel ve funkci skončil v lednu 2005 a na jeho místo zasedl Vladimír Blahuta. Blahutu tehdejší ministr zemědělství Jan Mládek loni v červnu vystřídal Koníčkem. Nesouhlas s Koníčkovým jmenováním tehdy vyjádřil předseda opoziční ODS a nynější premiér Mirek Topolánek.

Koníček byl v letech 2003 až 2005 náměstkem ministra práce a sociálních věcí pro oblast ekonomickou. V červnu 2005 se stal poslancem za tehdy vládní ČSSD. Loni v lednu se mandátu vzdal.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů