Čtvrtek, 25. dubna 2024

Lesy ČR zrušily miliardové kontrakty na těžbu dřeva

Lesy ČR zrušily miliardové kontrakty na těžbu dřeva
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) zrušil šestimiliardový tendr na práce v lesích pro letošní rok.

Lesy České republiky jako zadavatel rozhodly zákonným způsobem o zrušení zakázky vyhlášené na komplexní lesnické činnosti pro rok 2007. V rámci zadávacího řízení dle zákona o veřejných zakázkách k tomu dojde na celém spravovaném území. Prací na těžbě kalamity, které byly zadané ve zkráceném řízení, se zrušení tendru nijak netýká.

Důvodem je ničívá větrná smršť, která zasáhla naší republiku a způsobila výraznou změnu předmětu a podmínek plnění zakázky, která byla soutěžena. Ve vztahu k méně postiženým smluvním územním jednotkám tento postup sníží objemy úmyslných těžeb tak, aby nedošlo k vytěžování lesů na úkor budoucnosti.

"Změny rámcového rozsahu zadávaných prací jsou tak rozsáhlé, že je tím mimo jiné významně ovlivněn podíl vah činností, které jsou nabízeny v zadávacím řízení, a tím i systém vyhodnocení nejvýhodnějších nabídek," říká Ing. Jiří Holický, pověřený výkonem funkce generálního ředitele Lesů ČR.

Na značné části smluvních územních jednotek, na kterých měl začít pracovat vítěz jednoročního tendru, se díky kalamitě zásadně změnily přírodní podmínky.

"V souladu s lesním zákonem a navazujícími právními předpisy je nutné přednostně zpracovat kalamitu a v této souvislosti utlumit jiné plánované těžby. Změna stavu lesa vyvolaná větrnou kalamitou je tak zásadní, že původní obsah zadání jednoročního zadávacího řízení je neslučitelný s pracemi, které je reálně třeba vykonat," dodává Ing. Holický.

Lesy České republiky k 28. únoru vytěžily téměř 700 tisíc m3 poškozeného dříví, což je asi 14 procent větrné kalamity po orkánu Kyrill z poloviny ledna. Těžba se týká nejvíce postižených oblastí, kde platil nouzový stav.

Lesnické firmy těží měsíc a celkem by měly v oblastech už dříve vyhlášeného nouzového stavu vytěžit asi 3,3 milionu metrů krychlových dřeva. "Kalamitní těžba se nyní rozběhla naplno.

"V současnosti je denně vytěženo kolem 30 000 metrů krychlových dřeva a rychlost zpracování se bude ještě zvyšovat," říká Vladimír Dolejský, výrobně technický ředitel Lesů ČR.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů