Čtvrtek, 25. dubna 2024

Lesy ČR zadávaly podle Evropské komise zakázky chybně

Lesy ČR zadávaly podle Evropské komise zakázky chybně
Státní podnik Lesy ČR postupoval podle Evropské komise chybně při zadávání veřejných zakázek. Pokud Česká republika chybu nenapraví, může záležitost do dvou měsíců skončit u evropského soudu. Stížnost podala do Bruselu společnost CE Wood, která tvrdí, že tendry proběhly v rozporu s evropskými předpisy o zadávání státních zakázek. První zpráva o nesprávnosti tendrů přišla od Evropské komise již v prosinci 2005.

Komise zašle do Česka odůvodněné stanovisko jako poslední varování, než se záležitostí začne zabývat Evropský soudní dvůr po lidská práva. Podle Evropské komise Lesy ČR dosud zcela nesladily své postupy při zadávání veřejných zakázek s pravidly Evropské unie i navzdory závazku, který Česká republika složila po obdržení úředního oznámení.

„Lesy ČR se v tuto dobu již plně řídí zákonem o zadávání veřejných zakázek,“ řekl však mluvčí firmy Tomáš Vyšohlíd. „Až oficiálně obdržíme stanovisko Evropské komise, budeme jej analyzovat,“ dodal.

Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda obdržel v prosinci předloňského roku od Evropské komise dopis, který upozorňoval používání nesprávné definice zadavatele veřejných zakázek v případě tendrů Lesů ČR. Přesto české úřady připustily, že smlouvy vzešlé z neprůhledného výběrového řízení začaly platit.

Tobiáš Tvrdík
Zdroj:Euro
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů