Úterý, 23. dubna 2024

Svěřte správu státních lesů soukromníkům!

Svěřte správu státních lesů soukromníkům!
V minulých dnech nové vedení Lesů ČR oznámilo na sněmu České asociace podnikatelů v lesnictví, že nebude dodržovat zákon o zadávání veřejných zakázek.

Důvod? Je pro lesníky příliš svazující, nehodí se jim. Nestihli by zadat zakázky na zalesňování a likvidaci kalamity v letošním roce.

Nad postupem Lesů ČR se již stačila pozastavit i Evropská komise. Generální ředitel Lesů ČR Jiří Holický ale konstatoval, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vyslovil s takovým počínáním souhlas. A chování úřadu tomu bohužel nasvědčuje.

Pohádky o tisíci a jedné

Nedávno ÚOHS rozhodl, že když se zakázka rozdělí na menší, "podlimitní" části (tedy pod hranici dvou milionů korun, pokud jde o náklady na dodávku služeb), není nutné postupovat podle zákona o veřejných zakázkách.

Takže úřad říká, že rozdělit dvoumiliardový kontrakt na tisíc a jednu zakázku - každou po 1,99 milionu korun - je korektní postup! Proč tedy máme vlastně takový zákon a příslušný úřad?

Jediným důvodem takového postupu je "potřeba" části managementu Lesů ČR dále obchodovat s vyrobeným dřívím. Jde o to, udržet si pozici "pána nad bytím a nebytím odběratelů".

Nekřičíme kvůli sobě

Lesy ČR ruší výběrová řízení na rok 2007, protože kvůli kalamitě Kyrill nelze po zadavateli požadovat pokračování v tomto řízení.

Nechme stranou, že zrušení je právně "na vodě" a že ÚOHS zhruba před měsícem vydal předběžné opatření, které tomu brání. Co je však zajímavější: souběžně se zrušením výběrových řízení rozdělil nový management Lesů ČR zakázky na obdobný objem původním smluvním partnerům! Bez soutěže a za ceny mnohem horší (pro Lesy ČR), než byly ceny na základě zrušených výběrových řízení.

Každého napadne, že křičíme, protože pro nás není výhodné, když LČR "přidělí" zakázky loňským partnerům. Jenže tak to není. Při přidělení zakázek získáváme na příští měsíce takový objem těžby, jaký jsme při výběrových řízeních získali na celý rok, navíc za výrazně lepších finančních podmínek. Ale neustálá improvizace ničí perspektivu celého oboru.

V oboru musí nastat vláda zákona: kdo vyhrál soutěž, má dostat zakázku. A především - stát by se měl přestat snažit o podnikání v lesnictví. Ve všech oborech jsme to uznali, i v plynárenství či těžbě nerostů, jen v lesnictví nikoli.

A to jen proto, že několik desítek ambiciózních "státních podnikatelů" na ministerstvu zemědělství a v Lesích ČR se rozhodlo popřít ekonomickou realitu. Oni dokáží, že stát umí podnikat a nebude vytvářet korupční příležitosti. Nevyhovují jim zákony? Budou je obcházet. Nelíbí se jim výsledek výběrového řízení? Tak je zruší.

Často se tvrdí, privátní správa státního lesa přinese nekontrolovatelná rizika. Na prvním místě - plundrování lesů. Ale systém privátní správy státních lesů funguje už patnáct let! Po celou tuto dobu státní podnik zadává těžby, privátní subjekt je provádí a státní podnik kontroluje.

Objevují se také obavy o schopnost soukromníků takovou zakázku zvládnout. Ale vzpomeňme si na tatranskou kalamitu z roku 2004 - likvidace následků stála do značné míry na českých firmách. Slovenské státní lesnické podniky se musely chtě nechtě obrátit na tyto "zlotřilé soukromníky". A to dokonce tak, že jim prodaly ležící dřevo po pasekách.

Soukromý správce státního lesa pro mnohé lidi znamená ekologickou devastaci. Ale takových se obvykle ptám: Který les je lepší, český, nebo rakouský? A je lepší ten ve správě Lesů ČR, nebo ve správě například některého šlechtického rodu? Většina lidí odpovídá, že jasně rakouský a jasně šlechtický.

Chcete dřevní biomasu?

Rakouské i šlechtické lesy jsou spravovány se snahou o ekonomickou efektivitu, těžba je prováděna v plné výši (již povolují lesní hospodářské plány), k těžbě jsou nasazovány těžké mechanismy (které však poškozují les mnohem méně než těžba ruční a přibližování koňmi), umělé zalesnění je používáno jen jako doplněk. Takové principy bude používat rozumný privátní správce i ve státních lesích.

Navíc: jediná rozsahem významná obnovitelná surovina v naší ekonomice je dřevní biomasa. Její využití je spojeno s privátní správou státního lesa. Výsledky státu jsou v tomto ohledu tristní.


Autor je předsedou představenstva a. s. CE Wood a viceprezidentem České asociace podnikatelů v lesním hospodářství
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů