Čtvrtek, 18. dubna 2024

Bavorsko chce od Chebu odkoupit lesy

Bavorsko chce od Chebu odkoupit lesy
Možnost prodeje rozsáhlých lesních pozemků o rozloze přes 600 hektarů, které Cheb vlastní v sousedním Německu, se stává opět aktuální. Chebská radnice totiž před nedávnem dostala od Bavorska další nabídku na jejich odkoupení. Současný stav je takový, že město sice les vlastní, ale nemůže zde hospodařit, ani ho volně prodat.

"Ta nabídka není zcela konkrétní. Dalo by se říct, že to je vlastně taková nabídka ke sňatku. Budeme ještě vyjednávat, jakým způsobem bychom se vyrovnali, protože možnost, že by bavorský stát náš chebský les odkoupil, tady je. Nebyl by to ale prostý odkup, ale za určitých podmínek, a to vzniku nadace, což už tady jednou bylo. Bude záležet především na české straně, zda bude ochotna něco podobného akceptovat a jestli bude nějaká dohoda možná," řekl chebský starosta Jan Svoboda.

Bavorsko tedy víceméně zopakovalo nabídku, kterou městu adresovalo už před několika lety. Výtěžek z prodeje by měl jít na konto nadace, na jejímž řízení by se podílela i německá strana. Nadační prostředky by se pak používaly na opravy historických památek. O tom, jestli město na prodej lesa za těchto omezujících podmínek přistoupí, by v konečné fázi muselo rozhodnout chebské zastupitelstvo. To přitom obdobnou transakci v roce 2002 už jednou odmítlo. Pokud by se k dohodě nedošlo ani tentorkát, chce se pak Cheb svých vlastnických práv začít domáhat soudní cestou.
"Budeme se pak samozřejmě soudit a půjdeme třeba až do Štrasburku," poznamenal Svoboda.

Lesní pozemky, které Chebu v Německu patří, spravuje v současné době bavorskou vládou najatá firma. Výnosy z hospodaření jsou ukládány na speciální konto, ke kterému ale město zatím nemá přístup. Podle posledních dostupných informací, starých zhruba dva roky, by na tomto účtě mělo ležet přibližně 300 tisíc euro.
"Německá strana nezpochybňuje vlastnictví města Chebu, respektive města Eger, ale na základě zákona z roku 1956 nám neumožňuje s tímto majetkem nakládat," doplnil Svoboda.

Pokud by se město plných vlastnických práv soudní cestou v budoucnu domohlo, muselo by se pak rozhodnout, co s lesem udělá.
"Vzhledem k tomu, že to je na německém území a vždycky bude, byť budeme Evropa, tak bychom ho možná prodali. Pak je těch dalších možností několi. Chopit se toho německého návrhu, udělat nadaci, ale bez německé účasti, a výnosy z úroků investovat do historických památek v Chebu. Nebo za ty peníze koupit nějaké nemovitosti, třeba i les na našem území, abychom ty peníze neprojedli. Mít najednou nějakých sto, sto padesát milionů je totiž velice lákavé a každé zastupitelstvo by to jistě chtělo velice rychle utratit," uvedl Svoboda.

Cheb vlastní nedaleko Tirschenreuthu 623 hektarů lesa s několika budovami a prameništěm. Tento les město získalo v roce 1927. Před jedenácti lety požádala chebská radnice o uznání těchto pozemků za historický majetek města, přičemž o pět let později jí dal německý soud za pravdu.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů