Pátek, 29. března 2024

Lesy jsou plné klíšťat

Lesy jsou plné klíšťat

ČESKOLIPSKO - Nebezpečí číhá v lesích Českolipska na turisty a houbaře.  Nejvíce onemocnění infekcemi, které přenášejí klíšťata, zaznamenali hygienici na Českolipsku. Místní lesy zažívají letošní rok skutečnou invazi nebezpečných klíšťat. Mírná zima a vlhké počasí nahrály přemnožení klíšťat a nyní je jejich stav v místních lesích mnohem větší než v minulých letech. Borelióza a klíšťová encefalitida tak číhají na turisty a houbaře na každém kroku.

Zvýšený výskyt onemocnění boreliózou zaznamenali i v Krajské hygienické stanici v Liberci. „V červnu jsme v Libereckém kraji zaznamenali celkem 17 onemocnění lymskou boreliózou. Z toho 10 nakažených bylo právě na Českolipsku. Nakažení lidé se pohybovali především v lesích okolo České Lípy, Mimoně, Kamenického Šenova, Cvikova a Nového Boru,“ řekla Jana Prattingerová, vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Liberci.

„Zrádnější klíšťovou encefalitidou se v Libereckém kraji v prvním pololetí nenakazil nikdo,“ dodala. Dle prognóz zveřejněných ministerstvem zdravotnictví můžeme očekávat snížení aktivity klíšťat, a to hlavně kvůli předpovědi suchého a horkého počasí. Další nárůst přijde opět s ochlazením a vlhkem. „Obecně platí, že klíšťata řádí hlavně za chladného vlhkého počasí a s příchodem slunných dní jejich aktivita polevuje,“ upřesnila Jana Prattingerová.

Doporučuje ovšem všem návštěvníkům místních lesů, aby sledovali aktuální předpověď možného výskytu klíšťat na internetových stránkách krajské hygienické stanice www.khslbc.cz nebo přímo na stránkách ministerstva zdravotnictví . Zde je možné zjistit místa s největším výskytem klíšťat, kterým je potom lépe se úplně vyhnout.
 Petr Jeník

Zdroj:Českolipský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů