Úterý, 19. března 2024

Ekologové kritizují vykácení lesa

Ekologové kritizují vykácení lesa

BRNO - Paseka místo chráněného lesa zbyla po zásahu lesníků na pozemku Školního lesního podniku Mendelovy univerzity v brněnských Hádech.

Podle ekologů i botaniků je vykácení půl hektaru lesa v evropsky chráněné oblasti Natura 2000 typickým příkladem zbytečného ničení přírody. Lesní podnik se hájí tím, že neporušil žádný zákon. „Lesníci vykáceli cenný kus lesa, který navíc spadá do chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Plošně vyřezali všechny dřeviny a vysadili takové druhy stromů, které by tam normálně nerostly. Ekologicky cenné území tak drastický způsob hospodaření rozhodně nepotřebuje,“ prohlásil Ondřej Dusík z brněnského Hnutí Duha.

Holoseč, jak se takovému postupu kácení říká, kritizují i někteří odborníci. „Ve skutečnosti došlo na ploše až jednoho hektaru k zániku lesního prostředí. To se bude obnovovat desítky let,“ uvedl botanik Jan Roleček z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Postup školního lesního podniku podle něj také ohrozí vzácné živočichy a rostliny, které teď mají jen omezenou možnost života.

„Paseka je specifické životní prostředí, ve kterém lesní druhy rostlin a živočichů jen těžko přežívají,“ vysvětlil botanik. Školní lesní podnik, který spadá pod Mendelovu zemědělskou a lesnickou univerzitu, se brání tím, že žádný předpis neporušil. „Hospodaříme v souladu s platným lesním hospodářským plánem. Vykácení půlky hektaru nám zákony umožňují,“ reagoval na kritiku zástupce ředitele Pavel Mauer.

Postup lesního podniku v minulých týdnech prověřila i organizace Soil Association Woodmark, která vydává certifikáty ekologického lesnictví. Šetření prokázalo, že kácení bylo v souladu se všemi zákony. To uznávají i zástupci Hnutí Duha, přesto ve své kritice nepolevují. „Podle předpisů je skutečně půlhektarová holina přípustná, ale lesní podnik neudělal pro přírodu ani milimetr navíc,“ myslí si Dusík.

Také podle botanika Rolečka je odůvodnění kácení nedostatečné. „Myslím si, že právě školní podnik by se měl o les starat vzorově a jít ostatním příkladem. Takhle ale rozhodně správná péče o les nevypadá,“ zdůraznil.

Školní lesní podnik přesto jakoukoli kritiku odmítá. „Staráme se o více než deset tisíc hektarů. Péče o les je dlouhodobá záležitost a nemá cenu vytahovat jednotlivosti. Myslím, že naše výsledky jsou vidět a mohou se o tom přesvědčit laici i odborníci,“ uvedl zástupce ředitele Mauer.
 Petr Škarda
Zdroj: MOJE BRNĚNSKO

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů