Úterý, 23. dubna 2024

Čeští cyklisté se nemusí bát do lesa

Čeští cyklisté se nemusí bát do lesa
Slovenští cyklisté a jezdci na koních se nyní nesmějí volně pohybovat v lesích, jsou odkázáni na speciálně označené stezky nebo na lesní cesty širší než čtyři metry. Jinak jim hrozí pokuta až pět tisíc slovenských korun. Zákon, který na Slovensku začal platit od 1. září, se České republice s největší pravděpodobností vyhne.

Vládní strategický dokument s názvem Národní lesnický plán II, který v těchto dnech opustil zdi ministerstva zemědělství a zamířil k připomínkovému řízení na ministerstvo životního prostředí, s ničím podobným totiž nepočítá. "I kdyby počítal, bylo by to jen doporučení, nikoli zákon," říká ministr zemědělství Petr Gandalovič. "Navíc, já bych takový návrh nepodpořil, veřejnost se v lesích tradičně pohybovala volně," říká Gandalovič.

Podle Jaromíra Vašíčka, ředitele Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů, přibývá srážek cyklistů s pěšími turisty a zákaz volného pohybu by sice přivítali majitelé lesů, ale sněmovnou by určitě neprošel. "Některá média mi vložila do úst, že jsem regulaci přístupu veřejnosti navrhoval, ale to jsem nikdy neřekl," vysvětluje Jaromír Vašíček. "Na druhou stranu, dnes je zcela běžné, že motoristé zajíždějí do lesů čím dál hlouběji, často i porušují zákazy vjezdu a lesy tím pochopitelně trpí," dodává. To je však podle Gandaloviče už v zákoně ošetřeno, a pokud motorista poruší zákaz, je to věcí dopravní policie.

Přípravy Národního lesnického plánu II začaly před dvěma lety, vláda by jej měla schválit ještě letos v prosinci a od příštího roku by měl platit. Bude sloužit jako strategický dokument, podle kterého by se mělo řídit hospodaření v lesích v příštích pěti letech. Ekologové a vědci jeho současnou podobu považují za krok správným směrem, který povede ke zlepšení stavu českých lesů.

Ty trpí například sníženou odolností vlivem přetrvávajících emisí z dopravy nebo přemnožením spárkaté zvěře.

Podle Vašíčka národní plán sleduje sedmnáct dlouhodobých cílů, které respektují principy evropské lesnické politiky. "Konkrétně to znamená, že se obhospodařování lesů více než v minulosti přiblíží přírodě blízkým způsobům a postupům. Budeme například podporovat využívání přirozené obnovy lesa a omezíme obnovu umělou. Chceme také zvýšit využití dřeva a výrobků ze dřeva a jejich recyklace jako obnovitelné suroviny, a tím přispět k omezování klimatických změn," říká Vašíček.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů