Pátek, 29. března 2024

Učitelé mohou využít k ekologické výchově lesnický portál

Učitelé mohou využít k ekologické výchově lesnický portál
Školy získaly novou pomůcku pro ekologickou výchovu. Nadace dřevo pro život spustila na začátku září vzdělávací portál www.mezistromy.cz, určený hlavně učitelům a žákům základních škol. Podává jim ucelené informace o jednotlivých ekosystémech a jejich proměně vlivem činnosti člověka, informoval ČTK ředitel nadace Jan Řezáč.
"Zaměřujeme se na fungování ekosystémů, chceme popsat vazby mezi jejich složkami a to, jak je člověk hospodařením ovlivňuje," řekl Řezáč. Za unikátní součást portálu považuje například databázi různých typů lesů všech nadmořských výšek, kterou provází fotografická dokumentace. Další zajímavostí je podle něj atlas rostlin, který není vytvořený pouze z botanického pohledu, ale rostliny jsou popisovány v přímém vztahu k prostředí, ve kterém se nacházejí, například podle typu půdy nebo výškového pásma.
Základní školy musely od počátku školního roku environmentální výchovu jako jedno z průřezových témat zařadit do výuky, prolínat by měla hned několika předměty. Portál lze podle Řezáče využít například v přírodopise, zeměpise, ale také třeba v hodinách chemie nebo fyziky.
Budou ho moci používat i střední školy s lesnickým zaměřením nebo učiliště zabývající se třeba zpracováním dřeva. Učitelé však na portálu, který se bude dále rozvíjet, najdou třeba také informace o naučných turistických stezkách a tipy na vzdělávací výlety.
Nadace se školami spolupracuje dlouhodobě, každý rok jim nabízí tři vzdělávací programy, například Les ve škole - škola v lese.
Distribuce výukových materiálů však byla podle Řezáče náročná a pomalá, proto se nadace rozhodla všechny informace soustředit na internet. V současnosti pro pedagogy připravuje metodickou příručku, jak s portálem pracovat.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů