Pátek, 29. března 2024

Oliva: Lesy ČR musí dostat vládní koncepci a pak hledat manažery

Oliva: Lesy ČR musí dostat vládní koncepci a pak hledat manažery

HRADEC KRÁLOVÉ -  Státní podnik Lesy České republiky (LČR) musí nejprve dostat jasnou koncepci schválenou přímo vládou a pak teprve hledat manažery, kteří ji budou realizovat.

Sdělil to  bývalý dlouholetý generální ředitel LČR Jiří Oliva. Hledání šéfa LČR po Jiřím Holickém, který rezignoval, Oliva označil za další tahání králíka z klobouku.

"Nyní jsou LČR politicky zdefraudovaným podnikem, který má plnit jen něčí politické či ekonomické zájmy," řekl Oliva, který státní lesy řídil od jejich vzniku v roce 1992 do roku 2003. Koncepci fungování státních lesů nelze podle Olivy tvořit s lidmi, které nikdo nezná, nejsou odbornou autoritou a v podniku se objeví na půl roku.

Na vytvoření vládní koncepce u podniku, kterému patří polovina lesů v zemi, je podle Olivy nejvyšší čas. "Je již spíše hodinu po dvanácté," podotkl s tím, že základem koncepce by mělo být co největší vyčlenění činností mimo státní podnik. V opačném případě se podle Olivy jen otevírá prostor pro korupci.

Od doby, kdy tehdejší ministr zemědělství Jaroslav Palas Olivu odvolal, LČR nedokážou vyřešit otázku tendrů na lesnické práce a celý lesnický sektor žije v nejistotě. Soutěže, které měly LČR přinést vyšší zisky, vyvolaly odpor lesnických firem a některé tendry označily za chybné i Evropská komise a český antimonopolní úřad. Spory se v poslední době vedly zejména o způsob obchodu se státním dřívím. I nyní vypsané tendry na příští tři roky v hodnotě asi 11 miliard korun některé firmy kritizují jako neprůhledné a nekvalitní.

Holický byl od roku 2003 již čtvrtým generálním ředitelem LČR. Do konce týdne chce ministerstvo zemědělství vypsat výběrové řízení na nového generálního ředitele. Nový ředitel by měl být znám do konce roku, uvedlo ministerstvo. Zatím firmu dočasně povede její výrobně technický ředitel Vladimír Dolejský.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů